pexels.com
pexels.com
ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

Ψάχνεις τρόπο να τρως λιγότερο junk food; Υπάρχει, το λέει έρευνα


Ακόμα και οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σπάνια αντιστέκονται σε πειρασμούς, όπως μια σοκολάτα, ένα μπισκότο ή ένα συνοδευτικό πλατό αλλαντικών στο μπαρ.

Αυτή η ατασθαλία εκδηλώνεται ακόμα πιο έντονα και συχνά, όταν το αίσθημα της λιγούρας ή και της πεινάς εμφανίζεται ξαφνικά και διαταράσσει την ηρεμία του στομαχιού σας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο όχι μόνο προσθέτει περιττές θερμίδες στο σώμα, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε βάρος, αλλά σας κάνει να παρεκκλίνετε από τον καλό δρόμο της ισορροπημένης διατροφής, να αθετείτε τις υποσχέσεις προς τον εαυτό σας και να μειώνετε τις πιθανότητες του στόχου σας, που είναι ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα.

Πώς όμως να κόψει κανείς μια για πάντα το junk food, όταν τα ερεθίσματα στην αγορά είναι εκατοντάδες;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε σε καταστάσεις που απλά δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε βλέποντας το μπροστά στα μάτια σας, είναι να το σερβίρετε οι ίδιοι στον εαυτό σας, παρά να το περιμένετε στο πιάτο από κάποιον άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Marketing Research και τα αποτελέσματα της αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες ανθυγιεινών φαγητών, όταν το σερβίρουν οι ίδιοι στον εαυτό τους, παρά όταν τους το παρέχει κάποιος άλλος.

Ετσι λοιπόν, όταν πρέπει να σηκωθείτε από τον καναπέ σας, για να φτάσετε στο ντουλάπι της κουζίνας ή το τραπέζι και να διαλέξετε τις σοκολάτες που θέλετε, άρα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για όλα αυτά, είναι πιθανότερο να καταναλώσετε μικρότερες ποσότητες.

Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες, όταν δεν εμπλέκονταν με το σερβίρισμα αυτών των τροφών, ένιωθαν ότι δεν έφεραν ευθύνη για τις ατασθαλίες τους και έδειχναν επιείκεια απέναντι στην κατανάλωση του junk food.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα για την αντίθετη πλευρά, δηλαδή τις υγιεινές τροφές.

Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να θέλετε το junk food στη ζωή σας, προτιμήστε να το σερβίρετε εσείς στον εαυτό σας, γιατί αυτό απαιτεί τη μέτρηση της ποσότητας, κάτι που πιθανότατα θα βαρεθείτε να κάνετε τόσο συχνά, επομένως θα μειώσετε την κατανάλωση του.