pexels
pexels
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ

5 πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε ένα ζευγάρι που δεν έχει παιδί -Ποτέ


Ζήτημα λεπτό. Πολύ προσωπικό. Που δεν χωρά ούτε συζητήσεις, ούτε υποδείξεις, ούτε «γνώμες». Ενα ζευγάρι αποκτά παιδί -τουλάχιστον τις περισσότερες φορές- όταν το επιθυμεί, όταν ξέρει ότι μπορεί να του εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, λίγο μετά τον γάμο ενός ζευγαριού, να ακούγονται ατάκες τύπου «Πότε με το καλο;», «Αντε, βάλτε το μπρος» και άλλα τέτοια λόγια που ναι, φέρνουν το ζευγάρι σε αμηχανία. Ο καιρός περνά και στην ζωή του ζευγαριού δεν έχει έρθει ένα παιδί. Τότε η πίεση γίνεται μεγαλύτερη, τα λόγια συγγενών και φίλων κουράζουν, το ζευγάρι έρχεται σε δύσκολη θέση.

Γιατί μπορεί να υπάρχει λόγος συγκεκριμένος που να αποτρέπει ένα ζευγάρι από το να αποκτήσει παιδί. Λόγος που μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν μαζί σου. Υπάρχουν ατάκες ενοχλητικές, κουραστικές, αδιάκριτες που συνηθίζονται να λέγονται σε ζευγάρια που δεν έχουν αποκτήσει παιδί είτε από επιλογή είτε επειδή δεν δύνανται να το κάνουν για τους δικούς τους λόγους. Αυστηρά προσωπικούς.

1) «Μα γιατί δεν έχετε κάνει ακόμα ένα παιδάκι;»: Μπορεί να το έχουν προσπαθήσει και να μην το έχουν καταφέρει. Αυτή η ατάκα μπορεί να τους πονά. Μπορεί ακόμα να μην θέλουν να κάνουν. Αυτό δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει. Ούτε τους είναι εύκολο να σου το αιτιολογήσουν.

2) «Δεν ξέρεις τι θα πει αγάπη αν δεν έχεις αποκτήσει παιδί»: Λάθος. Η αγάπη δεν μαθαίνεται μόνο μέσω των παιδιών. Αγάπη είναι κατανόηση, είναι αλληλεγγύη, είναι αλτρουισμός, είναι ενδιαφέρον, είναι γενναιοδωρία. Δεν την μαθαίνεις, την προσπαθείς. Και το παιδιά δεν είναι το μοναδικό όχημα για να καταφέρεις να αγαπήσεις πραγματικά.
 

3) «Είστε τυχεροί που δεν έχετε παιδιά»: Αν πιστεύεις ότι μια τέτοια ατάκα μπορεί να είναι παρηγορητική για ένα ζευγάρι που δεν έχει παιδί, κάνεις λάθος. Μπορεί να το πονέσει. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί σαφώς δεν είναι μια απλή διαδικασία, είναι κάτι πολυσύνθετο, περίπλοκο, θέλει να επιστρατεύεις όλη την δύναμή σου. Εχει δυσκολίες, αλλα οι ωραίες στιγμές είναι περισσότερες. Μην μιλάς εκ τους ασφαλούς...

4) «Ποιος θα σας φροντίζει όταν θα μεγαλώσετε;»: Αλλη μια λάθος ατάκα. Τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά με ασφάλεια και ελευθερία. Δεν είναι κτήμα και το μέλλον τους δεν θα πρέπει να είναι προκαθορισμένο από τους γονείς. Θα πρέπει να το επιλέξουν μόνα τους. Οταν ένα ζευγάρι που δεν έχει παιδί ακούει αυτή την ατάκα, νιώθει ακόμα πιο μόνο. Η ατάκα αυτή ακούγεται σαν αυτή «Στο μέλλον, δεν θα ενδιαφέρεται κανένας για σας. Οποτε κάντε παιδί για είστε εξασφαλίσετε το ενδιαφέρον».

5) «Δεν έχετε παιδιά, δεν μπορείτε να καταλάβετε...»: Είναι σκληρό έως και αγενές. Είναι ενοχλητικό και υποτιμητικό. Ενα ζευγάρι χωρίς παιδί ίσως να μην μπορεί να νιώσει με ακρίβεια μια κατάσταση που ζει ένα ζευγάρι που έχει παιδί, ωστόσο μπορεί να σεβαστεί την κατάσταση, να δείξει ενδιαφέρον και κατανόηση.