pexels
pexels
ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;

6 λόγοι για τους οποίους η περίοδός σου είναι πιο ελαφριά αυτή τη φορά


Ως γυναίκες μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό από μικρή ηλικία. Η περίοδος ή αλλιώς εμμηνοροϊκός κύκλος είναι κομμάτι της ζωής μας.

Αυτή η σωματική λειτουργία των γυναικών δείχνει την ικανότητά για γονιμοποίηση και τη σεξουαλική σου ωρίμανση.

Η πρώτη φορά είναι πάντοτε δύσκολη, αφού μπορεί να προκαλέσει αστάθειες, με αυτές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και πάλι πριν την εμμηνόπαυση, αφού ο κύκλος είναι συνήθως σταθερός και έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, μοναδικά για κάθε γυναίκα.

Σερβιέτες, λεκέδες στα ρούχα, πόνοι στην κοιλιά, κράμπες, μούδιασμα. Αν ποτέ σκεφτείτε για πόσο χρονικό διάστημα ασχολούμαστε με όλα αυτά θα μετρήσετε περίπου σαράντα χρόνια!

Τι συμβαίνει όμως όταν παρατηρείτε ότι η περίοδος σας είναι πιο ήπια από ότι τις προηγούμενες φορές; Μπορεί αυτή η αλλαγή να εγκυμονεί εκπλήξεις ή κινδύνους για την υγεία σας;

Είστε έγκυος!

Αν και οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν περίοδο όταν «συλλαμβάνουν», κάποιες εξακολουθούν να έχουν αιμορραγία σύμφωνα με την ειδικό Τζανέτ Κόι. Συγκεκριμένα, η ίδια λέει πως έχουν υπάρξει ασθενείς της που επειδή παρατηρούσαν ορισμένες κηλίδες αίματος και ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εξακολουθούσαν να βγαίνουν και να καταναλώνουν αλκοόλ, να διασκεδάζουν, ακόμα και να προσπαθούν να μείνουν έγκυες κατά τη σεξουαλική τους επαφή. Ολα αυτά μέχρι να μάθουν την αλήθεια. Συμβουλεύει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Το βάρος σας έχει μειωθεί ή αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό

Η «χημεία» του σώματος και του οργανισμού είναι πολύ περίεργη και ευαίσθητη. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να σημειωθούν αλλαγές και διαταραχές στην περίοδο όταν αυξάνετε ή μειώνετε το βάρος σας. Το σώμα χρειάζεται μια ισορροπία ως προς τις θρεπτικές ουσίες και συγκεκριμένα την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις βιταμίνες.

Σας κυριεύει το άγχος

Παράγοντες που αυξάνουν το άγχος και το στρες μπορεί να θεωρηθούν τόσο ένας καυγάς με κάποιο συνάδελφο, όσο και με το σύντροφο σας. Αυτά τα περιστατικά όμως δεν είναι ικανά να μεταβάλουν τις ορμόνες σας. Υπάρχουν πιο σημαντικά αίτια όπως για παράδειγμα ο θάνατος ενός οικείου προσώπου ή η υπερβολική σωματική άσκηση.

Χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια

Είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που μια γυναίκα εμφανίζει ηπιότερη περίοδο, ενώ μερικές γυναίκες τα προτιμούν για αυτό ακριβώς το σκοπό, δηλαδή για να μειώσουν την ποσότητα της αιμορραγίας και να ελέγξουν την περίοδο τους.

Αλλάζει η ηλικία σας με το πέρασμα του χρόνου

Αυτό δεν σημαίνει ότι γερνάτε, αλλά ότι ίσως σας γυροφέρνει η εμμηνόπαυση. Αλλωστε με το πέρασμα του χρόνου η περίοδος τείνει να αλλάζει, λέει η Κόι, όμως αυτό δεν είναι σημάδι στειρότητας.

Εχετε στένωση τραχήλου της μήτρας

Πρόκειται για μη φυσιολογικό στένεμα του τραχηλικού σωλήνα, μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, ενώ είναι σπάνιο φαινόμενο. Ως αποτέλεσμα της στένωσης, το αίμα παραμένει παγιδευμένο στη μήτρα ή είναι φτάνει έξω αργά.