Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι ευφυείς είναι πιο ευτυχισμένοι με τη μοναξιά τους


Είναι τόσο πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση ανθρώπων και social media που μία σύγχυση για το αν μας κάνουν τελικά περισσότερο κακό ή καλό, την έχουμε.

Είναι, μάλιστα, τόση η πολυχρησία αυτών, που σίγουρα όλοι έχουμε βιώσει τις δύο νέες έννοιες που οι ειδικοί αποκαλούν FOMO και JOMO. Ο πρώτος όρος είναι τα αρχικά της φράσης Fear of missing out, δηλαδή ο «φόβος» όσων λείπουν υπερβολικά πολύ από τον κόσμο του Facebook και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να νιώθουν πως έχουν χάσει όλα τα γεγονότα της ημέρας. Από την άλλη έχουμε τον όρο Joy of missing out, την χαρά δηλαδή όσων έχουν μπουχτίσει από τα media και αποζητούν στιγμές πλήρης αποσύνδεσης.

Φωτογραφία: Pixabay
Φωτογραφία: Pixabay

Έχοντας ως βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές Satoshi Kanazawa, από το London School of Economics και Norman Li, από το Singapore Management University, μελέτησαν την σχέση των ανθρώπων με υψηλό IQ με τα social media και το αποτέλεσμα ήταν κάτι το… διαφορετικό.

Συγκεντρώνοντας πληροφορίες από 15.000 άτομα, από το πόσο υψηλό ή χαμηλό IQ έχουν και το πόσο κοινωνικοί είναι, μέχρι τον χρόνο που περνάνε μόνοι τους, προέβησαν σε κάποια συμπεράσματα.

Η Kanasawa και ο Li διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στο σύνολό τους λιγότερο ευτυχισμένοι από όσους μένουν σε ένα πιο αραιοκατοικημένο μέρος.

Επίσης, το να αφιερώνει κάποιος ποιοτικό χρόνο στους φίλους του, είναι το «ελιξίριο» της χαράς. Γενικά, η συναναστροφή με διάφορες παρέες είναι μία «ανάσα ανανέωσης» από την φορτική καθημερινότητα των περισσότερων.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας για όσους είχαν πιο υψηλό IQ από τους υπόλοιπους είναι ακριβώς τα αντίθετα.

Οι έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν έξω από τα νερά τους, όταν βρίσκονται σε μία παρέα και περνούν καλύτερα μόνοι τους.

Βασίζοντας την έρευνά τους στην θεωρία της ευτυχία κατά τη Σαβάννα, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο τρόπος ζωής των αρχαίων προγόνων μας αποτελεί το θεμέλιο για την δική μας ευτυχία.

Παραδείγματος χάριν, οι αρχαίοι πρόγονοι στην Αφρική ζούσαν σε κοινότητες των 150 ατόμων και η επικοινωνία μεταξύ τους είχε ζωτική σημασία για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους.

Κάτι τέτοιο, κάνουν και οι άνθρωποι σήμερα μέσα από τα social media. Δημιουργούν μικρές ενότητες και επικοινωνούν συνεχώς με αυτές για να καλύψουν διάφορες ανάγκες.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels

Οι άνθρωποι-ιδιοφυίες, όμως, δεν είναι μέρος αυτών, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν την ικανότητα να λύνουν μόνοι τους τις ανάγκες τους, χωρίς να αποζητούν συντροφιά.

Οι ευφυείς άνθρωποι, με λίγα λόγια, δεν είναι το αποκούμπι των προγόνων μας, καθώς οι εγκέφαλοί τους έχουν «προσαρμοστεί» σε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος αποστασιοποιείται αυτόματα από το socializing και οδηγεί στην μοναξιά…

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels