Aπογείωσε την απόδοσή σου στη δουλειά σε 1 ώρα - 4 βήματα | 0 bovary.gr
Aπογείωσε την απόδοσή σου στη δουλειά σε 1 ώρα - 4 βήματα | 0 bovary.gr
03|02|2017 15:35
SHARE
ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Aπογείωσε την απόδοσή σου στη δουλειά σε 1 ώρα - 4 βήματα


Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι  η επαγγελματική  μας καταξίωση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον τρόπο που δουλεύουμε και συμπεριφερόμαστε στο εργασιακό μας περιβάλλον.  Κι όμως μια έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι   η επιτυχία μας εξαρτάται άμεσα από τι επιλέγουμε να κάνουμε μια  ώρα μετά το τέλος του ωραρίου μας.

Συνήθως αισθανόμαστε κουρασμένοι κι οι περισσότεροι επιλέγουμε να μείνουμε σπίτι, να φάμε κάτι χαζεύοντας τηλεόραση, ή ακόμα χειρότερα να περάσουμε την ώρα μας το ίντερνετ,  μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Αυτή όμως η βαρετή καθημερινότητα, λένε οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι μας δίνει μια ψευδαίσθηση ξεκούρασης,  στην πραγματικότητα λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργικότητά μας. Ως αποτέλεσμα, οι  εργασιακές μας επιδόσεις σταδιακά παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Η δημιουργική απασχόληση  αμέσως μετά την εργασία είναι αντίθετα πολύ παραγωγική και αναζωογονητική, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ασχοληθείτε  με μια δραστηριότητα που επεκτείνει τις γνώσεις σας, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ή αναπτύσσει τις δεξιότητές σας.   Η χαρά  της μάθησης και της δημιουργίας θα σας φτιάξουν καταρχάς τη διάθεση. Ένας καλός  εργαζόμενος είναι πρωτίστως χαρούμενος, οπότε η ψυχολογική σας κατάσταση έχει τεράστια σημασία  στην καριέρα σας.

Μην προσπαθείτε να εντάξετε το χόμπι σας μέσα στο εργασιακό σας ωράριο. Πολλοί άνθρωποι, όταν έχουν  πιο ελαφρύ πρόγραμμα στη δουλειά, έχουν το συνήθειο να ασχολούνται με άλλα πράγματα, αλλά αυτό τους αποσυγκεντρώνει.  Είναι προτιμότερο να αφιερώσετε μια ώρα μετά ,ώστε χωρίς άγχος και κίνδυνο, να αφοσιωθείτε σε αυτό που αγαπάτε.

 Θα διαπιστώσετε ότι οι γνώσεις που θα αποκτήσετε σε βάθος χρόνου  θα βοηθήσουν στην επαγγελματική σας εξέλιξη. Αν, για παράδειγμα, μια ώρα κάθε μέρα προσπαθείτε να μάθετε μια καινούργια γλώσσα,  μετά από έναν χρόνο θα έχετε αρκετή άνεση και αυτό θα είναι ένα πρόσθετο  συν  στο βιογραφικό σας.

 Οι άνθρωποι που μένουν προσκολλημένοι σε ένα πρόγραμμα, έστω κι αν αυτό φαίνεται βολικό, σταδιακά αρχίσουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, αφού δεν επιτρέπουν τίποτα να τους εκπλήσσει. Οι στόχοι και τα όνειρά τους  μικραίνουν,  ενώ η  ρουτίνα γρήγορα τους προκαλεί κατάθλιψη, πράγμα που επηρεάζει την απόδοσή τους αλλά και τις σχέσεις τους στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Εκμεταλλευτείτε  λοιπόν έξυπνα τη μια ώρα μετά τη δουλειά,  γιατί μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

 Τι μπορείτε να κάνετε:

1) Διαβάστε ένα βιβλίο: Δεν έχει σημασία τι, ό,τι σας ευχαριστεί.  Θα μάθετε καινούργια πράγματα σίγουρα και θα αναπτύξετε τη φαντασία σας. Άλλωστε το διάβασμα είναι ένα τρόπος επικοινωνίας, αλλά και μια καλή συντροφιά, που θα σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, Μην  περιορίζεστε στο να μελετάτε μόνο πράγματα που σχετίζονται με το αντικείμενο εργασίας σας, γιατί έτσι μειώνετε τις πιθανότητες σας να ανακαλύψετε νέους δρόμους. Ανοίξτε τους ορίζοντές σας  και θα βγείτε κερδισμένοι.
2) Ξεκινήστε  μια εθελοντική εργασία: Θα μάθετε τι σημαίνει  ομαδική δουλειά, θα νιώσετε τη σημασία της προσφοράς και θα επανακτήσετε κάποιες αξίες, που πιθανόν έχετε ξεχάσει. Σταδιακά η συμπεριφορά αλλά και η στάση σας θα αλλάξουν αισθητά- μην ανησυχείτε αυτές τις αλλαγές τις παρατηρούν όλοι στο γραφείο.  Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο και σε συνάνθρωπου σας που έχουν ανάγκη.

3) Ασχοληθείτε με ένα πρότζεκτ που θα σας βοηθήσει και στη δουλειά σας: Εντοπίστε τι είναι αυτό που σας λείπει και προσπαθήστε με δημιουργικό τρόπο να το αποκτήσετε αυτή τη μία ώρα.  Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε να φτιάχνετε μια σελίδα στο ίντερνετ,  που προωθεί εσάς και τις ικανότητές σας,  ή τη δουλειά σας.  Ένα σεμινάριο πιθανόν να σας προσφέρει εργαλεία ή γνώσεις που δεν έχετε, έτσι ώστε να βελτιωθείτε. Ανεξάρτητα από τι δουλειά κάνετε, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα που αν   το σκεφτείτε πιο προσεχτικά, θα δείτε ότι θα σας εξελίξουν.

4)  Κάντε  επαφές με καινούργιους ανθρώπους: Όλοι το ξέρουμε ότι οι δημόσιες σχέσεις βοηθούν, όπως επίσης και η ανθρώπινη επικοινωνία. Μετά το σχόλασμα μην  τρέχετε σαν τρελοί να γυρίσετε σπίτι. Δοκιμάστε να πιείτε ένα γρήγορο ποτό με τους συναδέλφους σας, όσο κουρασμένοι κι αν είστε. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε  τις περισσότερες ώρες της μέρας σας και πιθανόν δεν ξέρετε τίποτα γι’ αυτούς. Αν όμως αποκτήσετε μια πιο οικεία σχέση μαζί τους, θα δείτε πως θα βρείτε συμμάχους  στο περιβάλλον που εργάζεστε, πρόθυμους να σας συνδράμουν σε μια δύσκολη στιγμή. Επίσης μπορείτε να προσπαθήσετε να έρθετε σε επικοινωνία με συνεργάτες και να περάσετε  μια ώρα μαζί τους,  «εκτός υπηρεσίας».  Θα διαπιστώσετε ότι η επαγγελματική τους στάση θα χαλαρώσει και θα σας αποκαλύψουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.