Phubbing: Τι είναι και πώς καταστρέφει τις σχέσεις | 0 bovary.gr
Phubbing: Τι είναι και πώς καταστρέφει τις σχέσεις | 0 bovary.gr
PHUBBING

Phubbing: Τι είναι και πώς καταστρέφει τις σχέσεις


Phubbing, αυτή η μάστιγα ή σε απλά ελληνικά «Μα επιτέλους αστο το ρημάδι». Ας μην κοροϊδευόμαστε, το κινητό έγινε η επέκταση του χεριού μας. Αλλά, μάλλον, κάτι δεν πάει καλά πια με την χρήση του.

Δεν μπορεί να μην σας έχει τύχει να βρίσκεστε σε έξοδο με τον- την σύντροφό σας και είτε ελληνικά μιλάτε, είτε σουαχίλι, να είναι το ίδιο και το αυτό και αυτό γιατί απλά αυτός-ή που έχετε απέναντί σας αδυνατεί να σας ακούσει. Οχι λόγω ανικανότητας. Λόγω έλλειψης προσοχής ή και... περιφρόνησής σας. Αυτό θα πει, λοιπόν, phubbing σε απλή γλώσσα περιφρονώ τον άλλον, δεν του δίνω σημασία (snub) γιατί ασχολούμαι με το κινητό μου. Phone και shubbing, λοιπόν, μας κάνει... phubbing.

Το κακό έχει προχωρήσει πολύ. Κάντε ένα πείραμα. Βρεθείτε σε ένα καφέ και προσπαθήστε να καθίσετε κοντά σε ένα νέο ζευγάρι που διαθέτει κινητό με εφαρμογές. Θα δείτε πολύ συχνά η συζήτηση να διακόπτεται και δάχτυλα να ανεβοκατεβάζουν τα δεδομένα. Το Facebook και το Instagram φαίνεται ότι όσο βοήθησαν την επικοινωνία και μείωσαν αποστάσεις, άλλο τόσο μας αποξένωσαν (ας είμαστε ειλικρινείς).

Μπορεί οι ανθρώπινες σχέσεις να βιώνουν πια την μεγαλύτερη κρίση τους ωστόσο το φταίξιμο είναι δικό μας γιατί αδυνατούμε να βάλουμε πια όρια. Ναι, πείτε το και εθισμό. Αυτό είναι phubbing, ένας εθισμός των καιρών μας. Ακίνδυνος για την σωματική μας ακεραιότητα και επικίνδυνος για τις ανθρώπινες σχέσεις, απλά γιατί σιγά σιγά τις καταστρέφει.
 

Το κακό δεν είναι τωρινό.

Ηδη τον Σεπτέμβριο του 2015, ο James A. Roberts στo Ηuffington Post είχε προσεγγίσει τον ακριβή ορισμό του phubbing. «Το phubbing είναι μια σύζευξη των λέξεων phone και snubbing. To να είσαι phubbed είναι να είσαι περιφρονημένος από κάποιον επειδή χρησιμοποιεί το κινητό του την ώρα που βρίσκεστε μαζί. Το «phubb» μπορεί να είναι η διακοπή μιας συζήτησης με κάποιον γιατί χρησιμοποιεί το κινητό του ή αυτό του έχει αποσπάσει την προσοχή (πχ. Εμφανίστηκε μια ειδοποίηση στην οθόνη) ή το κρυφοκοιτάει μήπως και έχει γίνει πχ. Κάτι στο Facebook. Ακόμα χειρότερα, είσαι phubbed όταν κάποιος χρησιμοποιεί συνέχεια το κινητό του και δεν σου μιλάει καθόλου ενώ είστε δίπλα δίπλα. Τί ντροπή».

Σύμφωνα με έρευνες το phubbing εξαπλώνεται και τα ποσοστά του ολοένα αυξάνονται οδηγώντας σε σωρεία προβλημάτων, είτε μεταξύ ζευγαριών, είτε μεταξύ φίλων. Καβγάδες, διαπληκτισμοί, αίσθημα απόρριψης, προβλήματα στην σεξουαλική ζωή (ναι, phubbing μπορεί να γίνει ακόμα και κατά τη διάρκεια του σεξ). Αυτό που τόσο καιρό σε ενοχλεί έχει όνομα και έχει προσδιοριστεί από ψυχολόγους εδώ και καιρό. Το phubbing και μάλλον ήρθε ο καιρός να το κόψεις κι εσύ, πριν μείνεις μόνη σου.