shutterstock
shutterstock
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

15 μυστικά από τους fitness editors για να είσαι πάντα σε φόρμα


Επαγγελματίες γυμνάστριες. Οι γυναίκες που θαυμάζεις, γιατί μπορούν να χάσουν γρήγορα τα κιλά τους, να διατηρήσουν το σώμα τους σε καλή κατάσταση για χρόνια και να παραμένουν αψεγάδιαστες.

Μα πως είναι δυνατόν να είναι τόσο κορμάρες;

Σαφέστατα δεν ευθύνεται μόνο το DNA τους, αλλά το γεγονός πως ασκούν τη γυμναστική και τον αθλητισμό επαγγελματικά, τις έχει μυήσει σε βασικά μυστικά του fitness που συντελούν σε αυτό και εμείς τα μοιραζόμαστε μαζί σου.

  • Κάνουν πάντοτε προθέρμανση

Μια δυναμική προθέρμανση είναι κρίσιμη για την ενεργοποίηση των μυών και τη μείωση του κινδύνου των τραυματισμών. «Αρχίζω κάθε προπόνηση με τουλάχιστον πέντε μέχρι είκοσι λεπτά στο κωπηλατικό μηχάνημα», λέει η Μαρίσα Γκέινσμπουργκ. Από την άλλη, η Τζεν Ατορ προτιμάει τις προβολές των ποδιών, πριν από το τρέξιμο στο γήπεδο ή το διάδρομο.

  • Χρησιμοποιούν απλά εργαλεία γυμναστικής

Συχνά πέφτεις στην παγίδα να πιστεύεις, ότι όσο πιο πολλά εργαλεία γυμναστικής χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τόσο περισσότερο βοηθάς το σώμα σου. Στην πραγματικότητα αυτό σε μπερδεύει. Οι γυμνάστριες προτείνουν να πάρεις τους αλτήρες ( στα κιλά που μπορείς να αντέξεις) στα χέρια σου και να «δουλεύεις» με αυτούς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ειδικά αν είσαι αρχάρια στις κυκλικές προπονήσεις. Ετσι είναι πιο πιθανό να βγάλεις εις πέρας όλο το πρόγραμμα και να μην τα παρατήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ίδιο το βάρος σου.

  • Προγραμματίζουν την προπόνηση ανάλογα με το αν θα λουστούν!

Οσο περίεργο κι αν μοιάζει αυτό, οι γυμνάστριες έχουν βρει έναν πολύ ευφάνταστο τρόπο να εναλλάσσουν τις ασκήσεις γυμναστικής και να γυμνάζουν όλο τους το σώμα: προσαρμόζουν την προπόνηση στο λούσιμο. Αν για παράδειγμα είναι η μέρα που πρέπει να λούσεις τα μαλλιά σου, τότε μην φοβηθείς να κάνεις υψηλής έντασης ασκήσεις. Από την άλλη, αν έχεις βγει από το μπάνιο αλλά δεν θέλεις να χάσεις την προπόνηση, επέλεξε ήπιες ασκήσεις με τους αλτήρες που δεν θα σε ιδρώσουν.

  • Δεν κάνουν κοιλιακούς στο πάτωμα

Αν νομίζεις ότι οι γυμνάστριες έχουν αποκτήσει τους απίθανα σφιχτούς κοιλιακούς τους επειδή πέφτουν στο πάτωμα και μετρούν δεκάδες σετ και επαναλήψεις, κάνεις λάθος. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολύ πιο δραστικές και αποτελεσματικές ασκήσεις για ολόκληρο τον κορμό που ταυτόχρονα τονώνουν και τους μύες στην περιοχή της κοιλιάς. Δοκιμάστε να κάνετε πλανκ ( σανίδα) και ή μονόζυγο.

  • Δεν πέφτουν ποτέ ψυχολογικά

Παρότι μπορεί κι εκείνες να αντιμετωπίζουν κάποιες στιγμές τεμπελιάς και βαρεμάρας, προσπαθούν να βρουν την αιτία που τους προκαλεί αυτό το συναίσθημα κι έτσι, δεν αφήνουν τον εαυτό τους να βγει από το μουντ της γυμναστικής.

  • Διαλέγουν στρατηγικά τα ομαδικά προγράμματα

Οταν γίνεσαι μέλος ενός γυμναστηρίου είναι πιθανό να ενθουσιαστείς με τα δεκάδες διαφορετικά ομαδικά προγράμματα που παρέχονται στον κατάλογο του, όμως το μυστικό είναι να επιλέξεις εκείνα που δεν θα έκανες ποτέ σόλο. Κάπως έτσι λειτουργούν κι εκείνες, γιατί το ομαδικό πνεύμα τις παρακινεί να ολοκληρώσουν όλες τις ασκήσεις, χωρίς να «κλέβουν» ή να το βάζουν κάτω.

  • Περπατούν καθημερινά πάρα πολύ

Συνήθως πιστεύεις ότι αυτό το κορμί είναι αποτέλεσμα πολλών σκουότς (καθισμάτων) ή αερόβιας άσκησης με υψηλή ένταση, όμως το μυστικό όλων αυτών των γυναικών είναι το περπάτημα. Η Ατορ παραδέχεται πως ελάχιστες είναι οι μέρες εκείνες κατά τις οποίες κάνει λιγότερα από 10 χιλιάδες βήματα. Η κίνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σιλουέτας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πας με τα πόδια ως τη δουλειά.

  • Περιορίζουν την έντονη άσκηση μια φορά την εβδομάδα

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να σου υπόσχεται ότι θα «κάψεις» αμέτρητες θερμίδες, όμως δεν κάνει και τόσο καλό στην υγεία σου όταν εκτελείται καθημερινά. Για το λόγο αυτό οι γυμνάστριες συχνά επιλέγουν να την περιορίζουν στη μια φορά την εβδομάδα, κατά την οποία θα δώσουν όλο τους τον εαυτό, αλλά δεν θα πάθουν υπερκόπωση ούτε θα τραυματιστούν.

  • Βρίσκουν χρόνο για γυμναστική και στη δουλειά

Η Ατο λέει πως έχει πάντοτε μαζί της δύο μικρά κέτλμπελς στη δουλειά, ώστε όταν θελήσει να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει, τα χρησιμοποιεί και παράλληλα γυμνάζεται. Πέρα από τη φυσική της κατάσταση, αυτή η συνήθεια τη βοηθάει να συγκεντρώνεται περισσότερο στις υποχρεώσεις της εργασίας.

  • Βγαίνουν έξω από τα όρια τους και τολμούν

Αν στο πρόγραμμα γυμναστικής που παρακολουθείς είσαι η πρώτη της τάξης, τότε συμμετέχεις σε λάθος πρόγραμμα. Η Λία Φλίκινγκερ λέει πως παίρνει μέρος σε ομάδες γυμναστικής όπου τα υπόλοιπα μέλη έχουν καλύτερες επιδόσεις και έτσι το επίπεδο δυσκολίας είναι πιο υψηλό.

  • Δεν κολλάνε στους αριθμούς

Ισως κάνεις κι εσύ το λάθος να προσπαθείς να πετύχεις το στόχο «καλύτερο σώμα» μετρώντας μονίμως επαναλήψεις και κιλά, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να σε οδηγήσει σε κάποιον τραυματισμό, που θα σε βγάλει εκτός «αγώνα».

  • Κάνουν επαναλήψεις με το ρυθμό της μουσικής

«Μερικές ημέρες καλύπτω το ρολόι μου με την πετσέτα και κάνω τις επαναλήψεις μου με το ρυθμό της μουσικής. Φροντίζω ώστε να ξεκινώ την προπόνηση με τρία τραγούδια με χαλαρή μουσική κι έπειτα παίζουν άλλα τρία που έχουν πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό με βοηθάει να μην σκέφτομαι το χρόνο που απομένει για το τέλος της προπόνησης, αλλά με κρατάει και σε εγρήγορση», λέει η Ατορ.

  • Προσπαθούν να ηρεμούν και να χαλαρώνουν

Ο διαλογισμός, έστω και αν πραγματοποιείται για 15 λεπτά μέσα στη μέρα βοηθάει το σώμα να «αναρρώσει» έπειτα από μια σκληρή προπόνηση. Παράλληλα, δρα κατά του άγχους και του στρες, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό κατά την άσκηση.

  • Επιλέγουν ποιοτικές τροφές

Ακόμα κι όταν πρόκειται να βγουν έξω και να καταναλώσουν κάποιο φαγητό ή να πιουν ποτό, υποκύπτουν στον πειρασμό, αρκεί να είναι ποιοτικό, διότι έτσι δεν θα έχουν καμία δυσφορία την επόμενη μέρα στην προπόνηση.

  • Δεν ταξιδεύουν ποτέ χωρίς το λάστιχο γυμναστικής

Μπορεί να μην έχουν αρκετό χώρο στη βαλίτσα για αθλητικά παπούτσια, όμως κουβαλούν πάντοτε μαζί τους ένα λάστιχο γυμναστικής που πιάνει ελάχιστο χώρο, αλλά τονώνει και γυμνάζει απίστευτα το σώμα.