5 λόγοι που οι vegan δεν χάνουν κιλά | 0 bovary.gr
5 λόγοι που οι vegan δεν χάνουν κιλά | 0 bovary.gr
ΞΕΚΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ

5 λόγοι που οι vegan δεν χάνουν κιλά


Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και στην προσπάθεια σου να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου, έχεις αποφασίσει να δοκιμάσεις και γιατί όχι να υιοθετήσεις μια διαφορετική διατροφική φιλοσοφία, αυτήν των βίγκαν.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά αυτές τις συνήθειες διατροφής, καταναλώνουν γεύματα χωρίς κρέας ή ψάρι, χωρίς γάλα, τυρί, αυγά και άλλα ζωικά παράγωγα.

Μοιάζει με την απόλυτη ευκαιρία για αποτοξίνωση και την απώλεια των περιττών κιλών.

Τι γίνεται όμως, όταν αυτή η τόσο απαιτητική δίαιτα φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και αντί να χάσεις κιλά, τα βλέπεις να παραμένουν σταθερά ή και να αυξάνονται;

Βρες την «πηγή του κακού» στις παρακάτω πέντε εξηγήσεις, όπως προκύπτουν από τους ειδικούς.

Υπερβάλεις με την ποσότητα στις μερίδες

Τα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είτε γεμίζουν τον οργανισμό με ενέργεια και τον βοηθούν παράλληλα στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν χρειάζεσαι απεριόριστη ποσότητα αυτών των ουσιών. Πρέπει να ανταποκρίνεται στην ηλικία, το φύλο, το ιδανικό βάρος του σωματότυπου σου, το ύψος αλλά και τη σωματική σου δραστηριότητα. Οταν λοιπόν καταναλώνεις υπερβολικά μεγάλες μερίδες μειώνεις την πιθανότητα να χάσεις βάρος.

Δεν καταναλώνεις επαρκή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα βοηθάει το μεταβολισμό και δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού. Υπάρχει περίπτωση να πέσατε στην παγίδα κατανάλωσης της μισής συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Βάλτε στο μενού σας τις φακές, καθώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και βρείτε περισσότερες πηγές του συστατικού αυτού.

shutterstock
shutterstock

Δεν δίνεις σημασία στις ώρες που τρως

Είτε ακολουθείς μια βίγκαν διατροφή είτε όχι, ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γραμμή σου. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε τα μεγαλύτερα γεύματα τους, δηλαδή τα κυρίως, το απόγευμα μετά τη δουλειά, αλλά αυτή είναι μια περίοδος της ημέρας που είναι λιγότερο δραστήριοι. Το τρικ είναι να τα καταναλώνεις νωρίτερα, όταν η ανάγκες σου για ενέργεια είναι περισσότερες και η κινητικότητα σου πιο έντονη. Για το απόγευμα και το βράδυ προτίμησε ελαφριά πιάτα που όμως παραμένουν χορταστικά, όπως τα λαχανικά σοτέ.

Πίνεις πάρα πολλές θερμίδες

Συχνά το βάρος αυξάνεται όχι μόνο από αυτά που τρως, αλλά και από όσα πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο εμπόριο μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές ροφημάτων για όσους ακολουθούν μια βίγκαν διατροφή αλλά οι θερμίδες που αναγράφονται στις ετικέτες είναι αυτές που ευθύνονται για τον κολλημένο δείκτη στη ζυγαριά. Οι ειδικοί λένε, ότι αν δεν πρόκειται για νερό ή σκέτο τσάι, τότε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα θα πρέπει να μετριέται ως μέρος του κυρίως γεύματος ή ως σνακ από μόνο του.

shutterstock
shutterstock

Καταναλώνεις τζανκ φουντ

Θεωρείς ότι το να περάσεις το βράδυ σου βλέποντας ταινία και τρώγοντας τζανκ φουντ που προέρχεται από λαχανικά, όπως τα τσιπς πατάτας είναι υγιεινό; Τόσο τα γλυκά, όσο και τα αλμυρά σνακ αυτού του είδους αποτελούν παγίδα που μπορεί να καταστρέψει τη σιλουέτα σου, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και προσθέτουν στο σώμα περιττές θερμίδες.