shutterstock
shutterstock
ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ

Ο γρηγορότερος τρόπος για να χάσετε βάρος με ασφάλεια!


Tο παράπονο κάθε γυναίκας που αποφασίζει να ξεκινήσει δίαιτα είναι πως τα αποτελέσματα -όταν μιλάμε για μία σωστή διατροφή- δεν γίνονται άμεσα ορατά.

Αν για παράδειγμα έχετε μία σημαντική παρουσίαση σε ένα μήνα και θέλετε να είστε 5 κιλά κάτω, θα έπρεπε να έχετε ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία και τώρα που η θέληση και το κίνητρό σας βρίσκονται στα ύψη, είναι σχετικά αργά. Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Η αργή και σταδιακή απώλεια βάρους κάθε άλλο παρά πρόβλημα μπορεί να είναι, αφού η φυσική κατάσταση του οργανισμού δεν επιβαρύνεται με απότομες αλλαγές. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι, που μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μίας γυναίκας σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία. Ακολουθούν οι καλύτεροι:

ΥΓΡΑ
1. Πίνετε πράσινο τσάι
Μία πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τη μεταβολική δράση του πράσινου τσαγιού (σε εκχύλισμα) με την αντίστοιχη ενός φαρμάκου, διαπιστώνοντας πως όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι, έκαιγαν περίπου 70 περισσότερες θερμίδες σε 24ωρη βάση. Αν το σκεφτείτε διαφορετικά, οι 70 θερμίδες την ημέρα αντιστοιχούν στο σύνολο σε 3 κιλά ετησίως. Και αυτό επιτυγχάνεται πίνοντας απλώς πράσινο τσάι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει χάρη στις κατεχίνες, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι τα οποία ενισχύουν τον μεταβολισμό του ανθρώπου.

2. Αποφύγετε τα ροφήματα που έχουν πολλές θερμίδες
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το σώμα δεν μπορεί να «γεμίσει» μόνο με στερεά τροφή και όχι με υγρά. Αν πιείτε για παράδειγμα ένα ρόφημα με κρέμα, σαντιγί και καραμέλα, δεν θα νιώσετε πως έχετε φουσκώσει όπως θα γινόταν με ένα κομμάτι τούρτα ή ένα πιάτο μακαρόνια. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο πιθανό στη συνέχεια να καταναλώσετε επιπλέον τροφή ή ακόμη και να παραγγείλετε και ένα δεύτερο ρόφημα. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχετε τις ποσότητες χυμών, αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καφέ που καταναλώνετε καθημερινά, αφού μέχρι το τέλος της ημέρας μπορεί να έχετε πάρει μέχρι και 800 (!) περιττές θερμίδες. Το αλκοόλ επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει καταστολή στην καύση του λίπους του οργανισμού σας με αποτέλεσμα οι θερμίδες να παραμείνουν στο σώμα σας.

ΑΡΣΕΙΣ
3. Αρχίστε να σηκώνετε βάρη
Αγοράστε ένα σετ με βαράκια των 2 κιλών. Είναι πραγματική επένδυση και δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Και ο λόγος είναι απλός: οι ασκήσεις ενδυνάμωσης χτίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ακατέργαστο μυϊκό ιστό του σώματος, πράγμα το οποίο πραγματοποιεί καύση μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων. Ξεκινήστε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης σηκώνοντας βαράκια για τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και σίγουρα θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στη φυσική σας κατάσταση.

4. Αποβάλλετε το αλάτι από τη διατροφή σας
Αν αισθάνεστε και φαίνεστε συνεχώς φουσκωμένες ο υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι το νάτριο, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών. Ποια είναι η λύση; Να περιορίσετε το αλάτι. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται στα 2.400mg την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού δηλαδή, με τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν διπλάσια ή και περισσότερη ποσότητα μέσα στην ημέρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος είναι να ελέγχετε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό σας, να μένετε μακριά από σνακ όπως πατατάκια και ξηρούς καρπούς και να ελέγχετε τα έτοιμα φαγητά και αναψυκτικά που παίρνετε απ’ έξω.

ΚΑΥΤΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ
5. Κάντε τα φαγητά σας spicy
Μπορεί τα υπερβολικά καυτερά φαγητά να μην αρέσουν σε όλους -ή απλώς να μην τα αντέχουν όλοι- όμως οι καυτερές πιπεριές για παράδειγμα, μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στις spicy τροφές αυξάνει την έκκριση ορμονών όπως την αδρεναλίνη, επιταχύνοντας τη διαδικασία καύσης θερμίδων. Επιπλέον, τρώγοντας καυτερά φαγητά η όρεξη για επιπλέον φαγητό μειώνεται σημαντικά. Βάλτε λίγο τσίλι στο πιάτο σας και δείτε το σώμα σας να αλλάζει.

6.Κοιμηθείτε!
Όσο αστείο κι αν σας φαίνεται, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας παχύνει και όχι επειδή θα κάνετε μεταμεσονύχτια επιδρομή στο ψυγείο σας. Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες το βράδυ έχουν πολύ χαμηλότερο μεταβολισμό από αυτές που συμπληρώνουν 8ωρο ύπνου. Γι’ αυτό μην υποτιμάτε τον ύπνο. Ξενυχτήστε λιγότερες φορές μέσα στην εβδομάδα και οργανώστε το πρόγραμμά σας.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ
7. Κάντε μία απογευματινή βόλτα για περπάτημα
Ασφαλώς, η άσκηση κάνει καλό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η απογευματινή άσκηση όμως μπορεί να σας ωφελήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αφού θα κρατήσετε τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα. Όσο περνάει η ημέρα η μεταβολική δράση μειώνεται αρκετά -γι’ αυτό λένε πως ό,τι τρώμε μέχρι τις 10 δεν θα μας παχύνει- οπότε διατηρώντας ενεργό τον μεταβολισμό σας, συνεχίζετε να κάνετε καύσης μέχρι το βράδυ. Τι περιμένετε;

8. Να τρώτε όλα τα γεύματα
Το να μην φάτε ένα από όλα τα γεύματα της ημέρας, δεν πρόκειται να σας κάνει να χάσετε ευκολότερα κιλά. Αυτή η τεχνική ουσιαστικά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού η έλλειψη τροφής και ενέργειας δίνει εντολή στον οργανισμό σας να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια μειώνοντας τον ρυθμό της μεταβολικής λειτουργίας. Αν λοιπόν έχετε μία πολύ γεμάτη ημέρα και δεν προλαβαίνετε να φάτε το γεύμα σας κανονικά, θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα φρούτο ή μία μπάρα δημητριακών.

9. Πιείτε νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού και λειτουργεί ως καύσιμο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Αντίθετα, όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται. Πιείτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα (τουλάχιστον!) και το σύστημά σας θα δουλέψει αποτελεσματικά.

Φωτογραφίες: Shutterstock