shutterstock
shutterstock
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ

Γιατί όσοι τρέχουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν foam roller


Το φόαμ ρόλερ (foam roller) το έχεις δει πολλές φορές στις αίθουσες του γυμναστηρίου, αλλά δεν έχεις ιδέα για το πώς ακριβώς λειτουργεί.

Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο γυμναστικής, σε μορφή κυλίνδρου από αφρολέξ, που κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με άλλα όργανα σωματικής άσκησης και είναι πολύ δημοφιλές στο χώρο του φίτνες.

Στόχος του foam roller είναι να περιορίσει το μυικό πόνο, να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες αυξάνοντας την ροή του αίματος και την ελαστικότητα, να κάνει εν τω βάθει μασάζ.

Παράλληλα, προστατεύει από πολλούς τραυματισμούς, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

Η χρήση του είναι απλούστατη, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλεις στο πάτωμα και να ακουμπήσεις επάνω του την περιοχή του χώματος που θέλεις να γυμνάσεις, κάνοντας κινήσεις μπρος -πίσω με το σώμα ( ρολάροντας δηλαδή) και μετατοπίζοντας το σωματικό βάρος.

Το ήξερες όμως ότι αυτό το εργαλείο είναι επικίνδυνο για τους δρομείς, αλλά και τους ανθρώπους που το τρέξιμο αποτελεί κομμάτι της καθημερινής τους δραστηριότητας;

Πιο συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση, όταν υπάρχει τραυματισμός σε έναν από τους τένοντες του μηνίσκου στο γόνατο ( στη λαγονοκνημιαία ταινία) ή να χαλαρώσει τον τένοντα.

Ο τένοντας αυτός διατρέχει το εξωτερικό μέρος του ποδιού σου, από τον γοφό μέχρι το κάτω μέρος του γονάτου και είναι πολύ ευαίσθητος. Η επαναλαμβανόμενη κάμψη - έκταση στο γόνατο, αλλά και η κίνηση που κάνεις μπρος – πίσω θα ερεθίσουν τον τένοντα.

To foam roller πρέπει να εφαρμόζεται στις εμπλεκόμενες δομές (όχι, μόνο της λαγονοκνημιαίας ταινίας αλλά όλου του κάτω άκρου). 

shutterstock
shutterstock