Shutterstock
Shutterstock
NAP & HAPPINESS

«Napiness», ο νέος όρος για τον... υπνάκο -Πόσο σημαντικός είναι, πού βοηθάει


Τελικά το μυστικό της ευτυχίας δεν βρίσκεται σε πολύ σημαντικά, ακριβά και μεγάλα πράγματα. Αντίθετα μπορεί να κρύβεται κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού, στον καναπέ, σε μία αιώρα ή ακόμη και στην αγαπημένη σας πολυθρόνα. Και ναι, καλά καταλάβατε: το μυστικό της ευτυχίας είναι ο ύπνος και ειδικότερα αυτό που λέμε ο «υπνάκος» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, ένας συντομότερος των 30 λεπτών ύπνος (nap) μέσα στην ημέρα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ευημερίας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις σας σε μεγάλο βαθμό. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν προτείνει μία νέα λέξη για να περιγράψει την αίσθηση της ευχαρίστησης που προκύπτει από την ξεκούραση και αυτή είναι: “nappiness”, από τα naps και το happiness, που σημαίνει «ευτυχία».

«Μία παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως ένας ύπνος για διάστημα λιγότερο της μισής ώρας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου. Η νέα έρευνα όμως έδειξε πως εκτός αυτών, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει και πιο ευτυχισμένος μόνο και μόνο με το να κοιμάται,» δήλωσε ο Καθηγητής Ρίτσαρντ Γουάισμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσαϊρ.

Διαπιστώθηκε ωστόσο -και είναι απορίας άξιο- πως εκείνοι που κοιμούνται για μεγαλύτερο διάστημα είναι στην πραγματικότητα λιγότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν ξεκουράζονται καθόλου μέσα στη μέρα. Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστήμης του Εδιμβούργου και τα αποτελέσματα προέκυψαν από τις απαντήσεις και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς 1.000 ανθρώπων. 

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Σε σύγκριση με το 56% εκείνων που κοιμούνται για αρκετή ώρα και το 60% εκείνων που προτιμούν ή δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν καθόλου μέσα στην ημέρα, το 66% των ερωτηθέντων που κοιμούνται λιγότερο από μισή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, απάντησε πως νιώθει ευτυχισμένο.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως το 43% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 με 30, προτιμούσε να ξεκουράζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα ξεπερνώντας έτσι το 30% των ενηλίκων άνω των 50. 

Ο Καθηγητής Γουάισμαν συμπλήρωσε: «ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει πως ο σύντομος ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις. Πολλές επιτυχημένες εταιρείες όπως η Google και η Ben & Jerry’s, έχουν δημιουργήσει στα γραφεία τους ειδικούς χώρους ύπνου και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ξεκουράζονται προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους.»

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως τόσο ο Ουίνστον Τσώρτσιλ όσο και η Μάργκαρετ Θάτσερ είχαν δηλώσει δημόσια πως ο βραδινός τους ύπνος διαρκούσε περίπου 4 ώρες στο σύνολο, όμως αναπλήρωναν τον χαμένο ύπνο με σύντομα naps.

Μήπως τελικά το nappiness είναι το κλειδί για την επιτυχία εκτός από την ευτυχία;

Φωτογραφίες: Shutterstock