Instagram/winoworkoutwife
Instagram/winoworkoutwife
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η σκληρή, ειλικρινής ανάρτηση μιας μαμάς για την επιλόχειο κατάθλιψη που περνά


Στα πρώτα γενέθλια του γιου της, η θαρραλέα μητέρα Άσλεϊ Φρενς αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να αποκαλύψει όλη την αλήθεια σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ύστερα από τη γέννηση του παιδιού της. Και η αιτία αυτών; Η επιλόχεια κατάθλιψη.

Για όσες δεν γνωρίζουν, η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει επηρεάζοντας την ψυχολογία και τη διάθεσή τους. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Η Άσλεϊ λοιπόν, μέσω ενός post στο Instagram, παραδέχτηκε πως οι εβδομάδες πριν από το χαρμόσυνο γεγονός των γενεθλίων του γιου της δεν ήταν και τόσο ευχάριστες για εκείνη. «Υπήρξαν πολλά δάκρυα. Δάκρυα απογοήτευσης, δάκρυα λύπης, δάκρυα δυστυχίας. Και όλα αυτά τα δάκρυα προσπαθώ να τα μετατρέψω σε δάκρυα χαράς». Ολα αυτά λόγω της επιλοχείου κατάθλιψης. 

«Ποια είναι η αλήθεια; Αυτό που ζω είναι κυριολεκτικά ΤΡΑΓΙΚΟ. Είναι μία συνεχής μάχη με τις σκέψεις. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΔΥΣΤΥΧΗΣ; Έχω δύο μικρά θαύματα που μου προσφέρουν απερίγραπτη χαρά στη ζωή μου, κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Είναι ο κόσμος μου. Ολόκληρος ο κόσμος μου. Κι όμως, υπάρχουν μέρες που δεν αντέχω τη ζωή μου. Αμφιβάλλω για όλα αυτά που νομίζω πως ξέρω,» έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Η Άσλεϊ συνειδητοποίησε πως η επιλόχεια κατάθλιψη έχει επηρεάσει τις ικανότητές της ως μητέρα, τη δύναμή της να ξεπερνάει τις δυσκολίες και την ίδια της την αυτοεκτίμηση. Εξηγεί πως παρόλο που αισθάνεται πως όλο αυτό έρχεται και φεύγει της αφήνει «τα ερείπια ενός τυφώνα κάθε φορά που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.» 

Και αφού τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, η μητέρα αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να σταματήσει να υποφέρει σιωπηλά. «Υποφέρω από όλο αυτό πολύ περισσότερο καιρό απ’ ότι παραδέχομαι και νομίζω πως ήρθε η ώρα όχι μόνο να ρίξω φως σε αυτή την υπόθεση αλλά και να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλες μητέρες και να κάνουμε μία προσπάθεια ΜΑΖΙ να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία... είτε έχουμε επιλόχεια κατάθλιψη είτε όχι.»

ΗΆσλεϊ ανακοίνωσε πως πήρε την απόφαση να οργανώσει ένα γκρουπ για μητέρες που δίνουν καθημερινή μάχη για να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους και την εσωτερική τους γαλήνη. Θέλει να βοηθήσει τις μητέρες να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες της ζωής τους, δημιουργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης για γυναίκες που έχουν ένα κοινό: να προσφέρουν συνεχώς χωρίς να ζητούν κάποιο αντάλλαγμα.

Εξάλλου αυτός δεν είναι ο ορισμός της μητρικής αγάπης;