6 τρόποι να λήξεις τον καβγά και να λύσεις ήρεμα τη διαφωνία | 0 bovary.gr
6 τρόποι να λήξεις τον καβγά και να λύσεις ήρεμα τη διαφωνία | 0 bovary.gr
ΤΣΑΚΩΜΟΙ

6 τρόποι να λήξεις τον καβγά και να λύσεις ήρεμα τη διαφωνία


Όταν προκύπτουν προβλήματα σε μία σχέση, οι τσακωμοί και οι εντάσεις είναι ένα αναπόφευκτο κακό. Και σίγουρα, όταν αυτά είναι επαναλαμβανόμενα το γυαλί αρχίζει σιγά σιγά να ραγίζει.

Σε κάθε ανθρώπινη σχέση ωστόσο, είτε ερωτική είτε φιλική είτε οικογενειακή, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι διαφωνίες θα υπάρχουν πάντα. Οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, έχουν τις δικές τους απόψεις και κυρίως, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνονται πληγωμένοι από το έτερον ήμισυ χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως αυτό έχει γίνει από πρόθεση. 

Προκειμένου λοιπόν να έχετε μία υγιή, λειτουργική σχέση πρέπει πρώτα απ’ όλα να συνειδητοποιήσετε πως οι καβγάδες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως υπάρχουν τρόποι για να τους διαχειριστείτε ώστε το «κακό» να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. 

1. Μία πρακτική για να διαχειριστείτε με σωστό τρόπο μία διαφωνία είναι να ασχοληθείτε με αυτή, χωρίς να την αγνοείτε ή να την αποφεύγετε. Τα ζευγάρια δεν πρέπει να κρύβουν τα προβλήματά τους κάτω από το χαλί, γιατί όταν κάποιος αρχίζει και κρατάει πράγματα μέσα του, ο εκνευρισμός με το άλλο πρόσωπο μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όσοι λοιπόν μπαίνουν στη διαδικασία να εκφράσουν τα παράπονά τους από τη σχέση τους θα πρέπει να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κατηγορούν συνεχώς τον σύντροφό τους για ό,τι προκύπτει ή για τον τρόπο που αισθάνομαι ή σκέφτονται. Τα πάντα θα πρέπει να λύνονται με συζήτηση και επιχειρήματα.

2. Η σωστή διαχείριση των συγκρούσεων σημαίνει πως το ζευγάρι θα διαφωνήσει έως ότου υπάρξει μία συμφωνία από κοινού ή τα πράγματα λυθούν οριστικά. Αν λοιπόν δεν έχετε όρεξη να ασχοληθείτε με το πρόβλημα του άλλου και αποφασίζετε πως είναι προτιμότερο να μην μιλήσετε για δύο μέρες μέχρι να βρείτε χρόνο να το συζητήσετε, ξανασκεφτείτε το. Όταν προκύπτει κάτι, πρέπει να λύνεται επί τόπου.

3. Όταν ένα υγιές ζευγάρι διαφωνήσει για κάτι, δεν βρίζει ή προσβάλει τον άλλον κατά τη διάρκεια του τσακωμού. Ο σεβασμός για τα συναισθήματα και την προσωπικότητα του άλλου είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει συνεχώς και όχι μόνο στις ευχάριστες στιγμές. Εξάλλου, γιατί να επιδιώξει κάποιος να λύσει ένα πρόβλημα όταν σκέφτεται πως ο σύντροφός του τον υποτιμά;

4. Σε μία σχέση, και οι δύο πρέπει να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς για το πώς αισθάνονται και να μην απορρίπτουν τα πράγματα που σκέφτονται ακόμη κι αν δεν τα θεωρούν τόσο σημαντικά. Για να υπάρχουν σημαίνει πως κάποιος λόγος τα δημιούργησε. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που ο σύντροφός σας θα σας ρωτήσει τι έχετε, αφήστε τα «τίποτα» και τα «είμαι καλά» και πείτε κατευθείαν αυτό που σας απασχολεί.
 
5. Η επιτυχημένη διαχείριση των διαφωνιών συνεπάγεται με την λεπτομερή έκφραση του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πως ο άλλος γνωρίζει ακριβώς αυτό που τον ενοχλεί. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό να περιμένετε από κάποιον να διαβάσει τη σκέψη σας και να μαντέψει πώς πρέπει να κινηθεί για να λυθεί το πρόβλημα. Και κυρίως, δεν γίνεται να πιστεύετε πως ένα ζήτημα θα πάψει να υπάρχει αυτόματα χωρίς να το έχετε αναφέρει.

6. Η διαχείριση των συγκρούσεων πρέπει να γίνεται από κοινού. Το ζευγάρι πρέπει να ενώνει τις δυνάμεις του και να εργάζεται ομαδικά προκειμένου να φτιάξει τη σχέση του. Η ατομική προσπάθεια δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν από τους δύο. Αν θέλετε να βελτιώσετε τις καταστάσεις, αφήστε πίσω τους ανταγωνισμούς για το ποιος έχει κάνει περισσότερα μέσα στη σχέση, εκφράστε τα προβλήματά σας και συμφωνήστε να δουλέψετε μαζί για να τα ξεπεράσετε. Από τη στιγμή που θα συμφωνήσετε, οι αρνητικές σκέψεις θα πάψουν να υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι. Δοκιμάστε το.

Φωτογραφίες: Shutterstock