shutterstock
shutterstock
ΜΩΡΟ & ΥΓΕΙΑ

9 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος- Ειδικός αποκαλύπτει


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μαμά αρχίζει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο τις δικές της ανάγκες, όσο και τις ανάγκες του εμβρύου.

Αυτούς τους μήνες κάνουν την εμφάνιση τους και κάποιες λιγούρες ή λαιμαργίες στις οποίες σχεδόν δεν μπορεί να αντισταθεί, με αποτέλεσμα το σωματικό της βάρος να αυξάνεται κάποιες φορές περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Πέρα όμως από τα παραπανίσια κιλά, πόσο θρεπτικές και ακίνδυνες για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου είναι αυτές οι γαστρονομικές απολαύσεις;

Την απάντηση δίνει η διατροφολόγος Δρ. Εμα Ντέρμπισαϊερ, που μίλησε στην MailOnline και αποκάλυψε τα δέκα σνακ που πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε από όλες τις έγκυες και εμείς σας τα παρουσιάζουμε, για να διανύσετε μια εύκολη και ευτυχισμένη εγκυμοσύνη.

  • Σαλάμι / Πεπερόνι

Ενώ το άπαχο κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, σιδήρου και βιταμίνης Β12, οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να αποφεύγουν να τρώνε σαλάμι ή πεπερόνι, διότι περιλαμβάνουν συντηρητικά που ονομάζονται νιτρώδη και θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τη μητέρα και το μωρό. Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η περιεκτικότητα τους σε αλάτι.

  • Σως ολλαντέζ

Φτιάχνεται συνήθως με ωμά αυγά γεγονός που σημαίνει ότι ελοχεύει ο κίνδυνος σαλμονέλας και έτσι θεωρείται επικίνδυνη τροφή για την έγκυο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η μαγιονέζα και τα σπιτικά παγωτά.

  • Τιραμισού

Το αγαπημένο γλυκό των Ιταλών και όχι μόνο, που απογειώνει τον ουρανίσκο! Το τιραμισού είναι ένα από τα γλυκά στο οποίο υπάρχει επίσης ο κίνδυνος σαλμονέλας λόγω των ωμών αυγών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μους και τις μαρέγκες. 

shutterstock
shutterstock
shutterstock
shutterstock
  • Kονσερβοποιημένος τόνος

Είναι δυνατόν να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης υδραργύρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Προτίμησε το φρέσκο τόνο, γιατί περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα.

  • Γλυκόριζα

Η συχνή κατανάλωση γλυκόριζας βλάπτει τη νοημοσύνη του βρέφους. Σε ποιες τροφές είναι κρυμμένη; Χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε πολλές γλυκές λιχουδιές και ζαχαρωτά.

  • Το χοτ ντογκ

Αν η καντίνα με το χοτ ντογκ σας κλείνει το μάτι κάθε φορά που περνάτε από μπροστά της, τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση ενός χοτ ντογκ, δεδομένου ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος παρασκευής τους. Τα λουκάνικα αυτά μπορεί να αποτελούν πηγή του βακτηρίου listeria monocytogenes, που ευθύνεται για τη λιστερίωση, μια σπάνια λοίμωξη, πολύ συχνή  κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

  • Το πεπόνι

Η εξωτερική επιφάνεια ενός ακατέργαστου φρούτου μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων, όπως η λιστέρια που προαναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της να προκαλέσει επιπλοκές. Ως προς το πεπόνι, θα πρέπει να τρίψετε καλά με μια βούρτσα την τραχιά του επιφάνεια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμήστε τα μαγειρεμένα φρούτα,αφού η θερμότητα σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια. 

  • Το πατέ

Η ειδικός συμβουλεύει να αποφεύγετε κάθε είδος πατέ, ακόμα και εκείνα των λαχανικών γιατί μπορεί να περιέχουν και αυτά λιστέρια.

  • Μη παστεριωμένοι χυμοί

Ενώ πιστεύετε ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών κάνουν καλό σε σας και το μωρό σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε φυσικό χυμό φρούτων και λαχανικών εκτός σπιτιού, καθώς δεν ξέρετε αν έχουν πλυθεί καλά. Επιλέξτε παστεριωμένους χυμούς που συντηρούνται στο ψυγείο.