Μεσογειακή, η πιο κλασική και υγιεινή δίαιτα -8 βήματα | 0 bovary.gr
Μεσογειακή, η πιο κλασική και υγιεινή δίαιτα -8 βήματα | 0 bovary.gr
ΝΟΣΤΙΜΑ & ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Μεσογειακή, η πιο κλασική και υγιεινή δίαιτα -8 βήματα


Οι διατροφολόγοι θεωρούν τη μεσογειακή διατροφή παγκοσμίως το καλύτερο πρότυπο δίαιτας και όχι άδικα, αφού καταπολεμά την παχυσαρκία μακροπρόθεσμα και μυεί τους «ακολούθους» της σε έναν πολύ υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ωμέγα-3, μέταλλα, βιταμίνες, αλλά «φτωχή» σε λίπη, άλευρα και βιομηχανικά σάκχαρα, που μπορούν να σε βλάψουν. Περιλαμβάνει δημητριακά, φρούτα, όσπρια και λαχανικά, ελαιόλαδο και κρέας. Καθένα από αυτά έχει σημαντικές και ωφέλιμες ιδιότητες.

Αν σε απασχολεί διαρκώς το ζήτημα των περιττών σου κιλών, τότε διάβασε οκτώ τρόπους για να βάλεις τη μεσογειακή διατροφή στη ζωή σου και να ξεφύγεις από τη μόδα των fast foods.

  • Χρησιμοποίησε υγιεινό λάδι στα φαγητά σου

Ερευνες δείχνουν ότι το παρθένο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα δύο κουταλιές της σούπας τη μέρα είναι ικανές να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Μπορείς εναλλακτικά να καταναλώσεις σογιέλαιο. Ενα άλλο μυστικό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος είναι να μην αφήνεις ποτέ το λάδι να «κάψει» γιατί χάνει τα θρεπτικά του συστατικά. Προτίμησε να το προσθέσεις στο γεύμα ωμό. Αντικατέστησε το βούτυρο με ελαιόλαδο όπου αυτό είναι εφικτό.

  • Κατανάλωσε μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων ολικής άλεσης

Προσπάθησε να βάλεις τουλάχιστον μια μερίδα προϊόντων ολικής άλεσης σε κάθε σου γεύμα. Αυτά σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιακών παθήσεων. Αγόρασε ψωμί 100% ολικής άλεσης, φάε κριθάρι με τις σούπες, προτίμησε το κεχρί, έλεγξε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις συσκευασίες των δημητριακών ώστε να είναι μεγαλύτερη των 2 γραμμαρίων ανά μερίδα.

  • Βάλε στο πιάτο σου περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Κάθε γεύμα σου θα πρέπει να είναι κατά το ήμισυ γεμάτο με λαχανικά καθημερινά ή με φρούτα, αν πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ. Προτίμησε να μαγειρεύεις τα λαχανικά σοτέ, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι ή να τα βάλεις στον ατμό. Ετσι δεν πρόκειται να χάσουν τη γεύση τους ποτέ.

  • Κάνε τα ψώνια σου με το μεσογειακό τρόπο

Φρόντισε ώστε η κουζίνα σου να είναι γεμάτη με φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα, που είναι πολύ θρεπτικά, τόσο για το πρωινό σου, όσο και για το μεσημεριανό σου, τα οποία όμως δεν θα απαιτούν ιδιαίτερο χρόνο για την προετοιμασία και το μαγείρεμα τους. Αγόρασε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φασόλια και σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών, χυμό πορτοκάλι, γάλα με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι, σπανάκι και καρότα και γενικά λαχανικά που μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι.

  • Αναγνώρισε την αξία του ψαριού

Μπορεί να μην είσαι και πολύ φαν, όμως όσοι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά ψάρι έχουν πιο γερή καρδιά από ότι αυτοί που το αποφεύγουν. Αγόρασε σολομό, σαρδέλες, γαύρο και θαλασσινά και βάλε τα στο φούρνο για ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα.

  • Πες «ναι» στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια

Προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και γεμίζουν τον οργανισμό με πολύτιμες φυτικές ίνες. Αν και υποτιμημένες, αυτές οι τροφές είναι κατάλληλες για όποιον θέλει να σταθεροποιήσει το σωματικό του βάρος. Αντικατέστησε το κρέας με όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

  • Πιες αλκοόλ με μέτρο

Ερευνες υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ μαζί με το γεύμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στη μεσογειακή διατροφή το αλκοόλ έχει σκοπό να βοηθήσει στη χώνεψη της τροφής. Για το λόγο αυτό πρέπει να βάλεις ένα μέτρο στην κατανάλωση του.

  • Υπέκυψε στην πίτσα!

Οσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό, οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο ανακοπής στην καρδιά τρώγοντας πίτσα δύο φορές την εβδομάδα. Ομως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Δεν μιλάμε για την γεμάτη λίπος και περιττές θερμίδες εκδοχή της, αλλά για την ιταλική μορφή της πίτσα, τύπου μαργαρίτα που είναι πολύ πιο υγιεινή. Μπορείς να τη φτιάξεις και στο σπίτι με αλεύρι ολικής άλεσης.

pexels.com
pexels.com