shutterstock
shutterstock
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Οι ανθυγιεινές τροφές που τρώνε και οι διατροφολόγοι


Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η διατροφή είναι το «κλειδί» για την καλή υγεία συνολικά αλλά και για τη διατήρηση μιας λεπτής και όμορφης σιλουέτας.

Ετσι, αφού αποφάσισες ότι πρέπει να μπεις σε εντατικό πρόγραμμα για να χάσεις το περιττό σου βάρος μέχρι το καλοκαίρι, επισκέφτηκες το διατροφολόγο σου και του ζήτησες ορισμένες συμβουλές για όλες εκείνες τις ατασθαλίες στις οποίες οφείλεις να βάλεις μαχαίρι, αν θέλεις να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και τώρα βρίσκεσαι αντιμέτωπη/ος με έναν κατάλογο γεμάτο «απαγορευμένα».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόφιμα, που αν και ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία γιατί θεωρούνται ανθυγιεινά, επιτρέπεται να καταναλωθούν με μέτρο, αφού παρέχουν στον οργανισμό σπουδαία θρεπτικά συστατικά και για το λόγο αυτό δεν τα απαρνούνται ούτε οι διατροφολόγοι.

  • Τα αυγά

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μόνο 70 θερμίδες. Ο κρόκος του είναι πηγή χολίνης, μιας ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στον ανθρώπινο μεταβολισμό, στη δομή των κυττάρων και στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και η ανεπάρκεια της θεωρείται πως είναι η αιτία για ασθένειες όπως οι νευρολογικές διαταραχές.

  • Οι πατάτες

Οι πατάτες έχουν θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες. Ξεχωρίζει και το ανθεκτικό άμυλο που είναι ουσιαστικά ένα είδος υδατάνθρακα που λόγω της αργής του πέψης βελτιώνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και εν τέλει αδυνατίζει.

  • Τα ζυμαρικά

Οταν μιλάμε για ζυμαρικά ολικής άλεσης τότε αυτά είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ενέργειας. Φρόντισε απλά να σερβίρεις στο πιάτο σου ίση ποσότητα ζυμαρικών και λαχανικών. Προτίμησε κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπανάκι, μπρόκολο και πρόσθεσε καλά λίπη όπως το αγνό ελαιόλαδο.

  • Η τούρτα

Μπορεί να μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά πράγματι η τούρτα και άλλα γλυκά είναι δυνατόν να καταναλωθούν, αρκεί αυτό να γίνεται σε ειδικές περιστάσεις και με μέτρο. 

  • Η μπύρα

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα happy hours στα μπαρ όταν σας καλούν οι φίλοι σας για μπύρα. Αυτό το αλκοολούχο ποτό είναι μεν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε υδατάνθρακες και θα πρέπει να καταναλώνεται «έξυπνα». Για τις γυναίκες οι συνιστώμενη ποσότητα είναι ένα ποτήρι ημερησίως και μάλιστα υποστηρίζεται ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Ο καφές

Για μερικούς ανθρώπους είναι το Α και το Ω για να ξεκινήσει θετικά κάθε ημέρα τους. Ομως ο καφές ανήκει και αυτός στην κατηγορία αυτών των προϊόντων που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο αν θέλεις να αποτελεί κομμάτι της καλής σου υγείας. Σίγουρα γνωρίζεις για τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ενώ ένα ακόμα «γερό χαρτί» του είναι το γεγονός πως έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Μην προσθέτεις ζάχαρη και απέφυγε το γάλα ή τουλάχιστον πρόσθεσε γάλα αμυγδάλου.

  • Οι σταφίδες

Θα έχεις ακούσει ή διαβάσει ότι τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι ιδανικό σνακ όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος καθώς τα περισσότερα είναι «φορτωμένα» με ζάχαρη. Ομως δεν ισχύει το ίδιο για τις γευστικές σταφίδες, που είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Μπορείς να προσθέσεις μερικές στο πρωινό σου ή στο γιαούρτι σου.

shutterstock
shutterstock
  • Το φυστικοβούτυρο

Είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που το κατανάλωναν τακτικά έτειναν να είναι πιο υγιείς. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και για το λόγο αυτό προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού. Προτίμησε το βιολογικό.

  • Το ψωμί

Το αποφεύγεις γιατί πιστεύεις ότι σαμποτάρει τη διατροφή και τη δίαιτα σου όμως αν επιλέξεις το κατάλληλο και πιο θρεπτικό είδος, τότε δεν θα αποτελεί πια εχθρό σου. Και αυτό το είδος δεν είναι άλλο από το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης.

  • Το μπέικον

Ποιος είπε ότι οι διατροφολόγοι στερούνται όλες εκείνες τις τροφές που αγαπούν; Το μπέικον είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές και μάλιστα πρόκειται για παρεξηγημένο προϊόν, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Στην πραγματικότητα όμως, όταν καταναλώνεις και λίγη ποσότητα λίπους με μέτρο, τότε αυτό είναι πιθανό να σε βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Αν σου αρέσει το μπέικον προτίμησε να το φας ως τόπινγκ σε φαγητό και όχι ως κυρίως γεύμα.