Savoir Vivre: Ολα όσα απαγορεύεται να ψάχνεις στον υπολογιστή της δουλειάς | 0 bovary.gr
Savoir Vivre: Ολα όσα απαγορεύεται να ψάχνεις στον υπολογιστή της δουλειάς | 0 bovary.gr
EINAI KOKKINO ΠΑΝΙ

Savoir Vivre: Ολα όσα απαγορεύεται να ψάχνεις στον υπολογιστή της δουλειάς


Πολλές φορές το διάλειμμά σου στη δουλειά είναι το σερφάρισμα για πράγματα που σε χαλαρώνουν και σου εξάπτουν την περιέργεια. 

Αν θες να μπαίνεις ανεξέλεγκτα, σε όποιο site σου κάνει «κλικ», να το κάνεις. Απλά, έχε κατά νου ότι το περιεχόμενο του site που επισκέπτεσαι μπορεί δυνητικά να επιφέρει επιπτώσεις στην εικόνα των συναδέλφων σου και του εργοδότη σου για σένα. Απλά γιατί τίποτα μένει κρυφό, όταν μιλάμε για υπολογιστές και διαδίκτυο. Η ομάδα που διαχειρίζεται το λογισμικό των υπολογιστών μιας εταιρίας μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να δει πού σερφάρεις την ώρα που εργάζεσαι.

«Κάθε προσωπική πληροφορία ή «συμπεριφορά» στον υπολογιστή μιας εταιρίας μπορεί να γίνει γνωστή στον εργοδότη» αναφέρει ο management expert, Andrew Wittman. «Να είσαι προσεκτικός σε κάθε αναζήτηση, κλικ και email που στέλνεις. Κάθε προσωπική σου πληροφορία για αγορές, social media, email και sites που επισκέπτεσαι μπορεί να γίνει γνωστή».

Ακόμα και η «διαγραφή του ιστορικού» μπορεί να μην βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις:

«Μην είσαι σίγουρος ότι η «εκκαθάριση του ιστορικού» μπορεί να σβήσει κάθε... ενοχοποιητικό στοιχείο», αναφέρει ο Michael Kerr. «Τα τμήματα ΙΤ των περισσότερων επιχειρήσεων έχουν τον τρόπο να βρουν πού είχες πρόσβαση.

Το Business Insider προσδιόρισε τις 6 απαγορευτικές αναζητήσεις στο Internet εν ώρα εργασίας:

1) Μην μπαίνεις σε sites με πορνογραφικό υλικό. Τρανταχτό το παράδειγμα ενός υπαλλήλου σε επιχείρηση της Βαλτιμόρης. Εχασε τη δουλειά του γιατί είχε παρακολουθήσει πορνό για 39 ώρες. Μάλιστα, σε μία μόνο ημέρα παρακολουθούσε πορνό για 6 ώρες μέσα στο οκτάωρό του. Είναι πολύ εύκολο να ντροπιαστείς...

2) Πληροφορίες που αφορούν την επιχείρηση... αλλά εσένα δεν πρέπει να σε αφορούν: Μην προσπαθήσεις να μπεις σε αρχεία που δεν σου έχει υποδείξει κάποιος να μπεις. Μπορεί αυτή σου η κίνηση να αξιολογηθεί αρνητικά.

3) Mην ψάχνεις για πληροφορίες που αφορούν μια άλλη δουλειά που κάνεις: Αν έχεις μια δεύτερη απασχόληση, καλό θα ήταν να μην ασχολείσαι μαζί της εν ώρα εργασίας. Αν ψάχνεις πληροφορίες που την αφορούν -άσχετες με πληροφορίες που αφορούν την δουλειά σου- τότε αυτό θα αξιολογηθεί αρνητικά από τον εργοδότη σου. Ανετα μπορεί να είναι λόγος απόλυσης.

4) Μην ψάχνεις για... άλλη δουλειά την ώρα που δουλεύεις: Ποτέ μην χρησιμοποιείς τον υπολογιστή της δουλειάς για να συμπληρώνεις φόρμες επικοινωνίας με άλλες επιχειρήσεις για να στείλεις το βιογραφικό σου. Είναι κόκκινο πανί αυτό για κάθε εργοδότη. Για εκείνον, είσαι ήδη εκτός επιχείρησης.

5) Μην μπαίνεις σε sites γνωριμιών: Είναι κάτι που θα εκνευρίσει αφόρητα τον εργοδότη σου σε περίπτωση που το μάθει. «Σπαταλάς εργασιακό χρόνο για κάτι που αφορά μόνο εσένα» αυτό θα σκεφτεί.

6) Mην μπαίνεις σε sites που αφορούν οργάνωση πάρτι, γάμου ή διακοπών: Ο εργοδότης σου θα σε αξιολογήσει αρνητικά αν μάθει ότι την ώρα που εργάζεσαι σκέφτεσαι διακοπές και πώς θα οργανώσεις το πάρτι σου ή τον γάμο σου. Φαίνεται ότι η σκέψη σου δεν είναι στο αντικείμενο εργασίας σου και δεν είσαι αποδοτική.