Shutterstock
Shutterstock
ΓΑΜΟΣ

Οι 6 λάθος λόγοι για τους οποίους θέλεις να παντρευτείς


Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τη μαγική φόρμουλα για έναν πετυχημένο γάμο και το πιο πιθανό είναι πως η μυστική συνταγή δεν θα βρεθεί και ποτέ.

Την ίδια στιγμή και ενώ ένας γάμος μπορεί να ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, οι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας -ή του δημαρχείου- είναι πολλοί και διαφορετικοί. Τι γίνεται όμως όταν τα κριτήρια για την ισόβια αυτή δέσμευση δεν είναι τα σωστά;  Το πιο πιθανό είναι πως η έκβαση δεν θα είναι και τόσο θετική...

Ακολουθούν 6 λανθασμένοι λόγοι βάσει των οποίων δεν πρέπει να επιδιώξεις ποτέ να παντρευτείς:

1. Επειδή είσαι 25, 35, 45 κλπ. και όλες σου οι φίλες παντρεύονται
Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθεις είτε πως σε πήραν τα χρόνια ή πως είσαι ο τελευταίος single άνθρωπος στη γη. Ακόμη και οι γυναίκες με πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος όταν βλέπουν όλο τους τον κοινωνικό περίγυρο να παντρεύεται, Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάσαι πως το να παντρευτείς για αυτόν και μόνο τον λόγο θα είναι ίσως η χειρότερη επιλογή στη ζωή σου.

Αν από την άλλη πιστεύεις πως συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο δεν πρόκειται να παντρευτείς ποτέ, έχε στο νου σου πως μέχρι και ο Αττίλας ο Ούννος κατάφερε να παντρευτεί -παρόλο που πέθανε τη νύχτα του γάμου του- και πως τελικά τα καταφέρνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας, είτε είναι κατακτητές είτε όχι. Επιπλέον, αν όντως δεν παντρευτείς ποτέ, μπορείς να υπερηφανεύεσαι στους γνωστούς σου για τη μοναδικότητά σου -γιατί στατιστικά θα είσαι μέρος ενός πολύ μικρού ποσοστού.

2. Επειδή διάβασες βιβλίο με τα οφέλη του γάμου
Υπάρχουν όντως πολλά θετικά που θα αποκομίσεις αν παντρευτείς όμως κανένα από αυτά δεν προϋποθέτει να βρεις τον πρώτο τυχόντα και να τον κρατήσεις ισόβια δίπλα σου. Μία βιαστική επιλογή θα σου στερήσει όλες τις χαρές του γάμου, οπότε κάνε τη χάρη στον εαυτό σου (και στον άλλο) και μην επιδιώξεις να τον παντρευτείς. Υπάρχουν άπειροι παντρεμένοι που είναι δυστυχισμένοι και εξίσου άπειροι single που ζουν τη ζωή τους στο έπακρο και χαίρονται την κάθε τους στιγμή. Ο γάμος δεν πρόκειται να αλλάξει μαγικά τη ζωή σου και κυρίως δεν πρόκειται να σε κάνει ευτυχισμένη από τη μια στιγμή στην άλλη.

3. Επειδή θέλεις να κάνεις μωρό
Μπορεί το βιολογικό σου ρολόι να χτυπάει σαν τρελό τον τελευταίο καιρό, όμως αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου και σκέψου καλύτερα τα δεδομένα: θα παντρευτείς έναν άνθρωπο, θα τον κάνεις πατέρα τον παιδιών σου και θα μείνει στη ζωή σου για πάντα (είτε μείνετε μαζί, είτε χωρίσετε). Μπορεί να είναι σοβαρός, να έχει καλή και σταθερή δουλειά, να πιστεύεις ότι θα είναι ο τέλειος πατέρας, όμως είσαι σίγουρη πως αυτός θέλεις να είναι ο τέλειος πατέρας για τα δικά σου παιδιά; Θυμήσου πως επιλέγεις σύζυγο και πατέρα σε ένα και όχι μία καλή, σοβαρή και ευκατάστατη μηχανή αναπαραγωγής.

4. Επειδή σκέφτεσαι πως αν τελικά δεν δουλέψει, θα χωρίσεις
Όσο σκληρό κι αν είναι ένα διαζύγιο, η αλήθεια είναι πως η ύπαρξή του ως ελεύθερη επιλογή από τον καθένα είναι κατά κάποιον τρόπο ευλογία. Ένα διαζύγιο μπορεί να πληγώσει αλλά μπορεί και να δώσει σε έναν άνθρωπο την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από μία κατάσταση που τον κάνει δυστυχισμένο. Εδώ όμως εμφανίζεται ένα μεγάλο «αλλά»! Όταν ξεκινάς έναν γάμο έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου έναν μελλοντικό χωρισμό, μάντεψε τι θα γίνει... Κάποια στιγμή θα χωρίσεις. Δεν γίνεται να βάζεις στα δεδομένα του γάμου ένα διαζύγιο μόνο και μόνο επειδή αμφιβάλλεις για την έκβασή του. Πριν παντρευτείς, βεβαιώσου πως έχεις συζητήσει με τον άλλον όλα τα βασικά που πρέπει και οι δύο να γνωρίζετε, σιγουρέψου πως ταιριάζετε και κυρίως μην πεις το «ναι» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παντρέψου κάποιον με τον οποίο έχεις ζήσει και τις 4 εποχές του χρόνο (και 2 και 3 φορές)!

5. Επειδή πιστεύεις πως ο γάμος θα σε ολοκληρώσει
Κανόνας 1: κανείς δεν είναι τέλειος. Κανόνας 2: το κατάλληλο ταίρι θα συμβάλλει εγγυημένα στην ευτυχία σου όμως αυτή δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξή του. Μπορεί να θεωρείται μεγάλο κλισέ, όμως ο μοναδικός άνθρωπος που πρέπει και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ολοκληρωμένη στη ζωή σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να φτάσεις στο σημείο που θα είσαι ικανοποιημένη από τα πάντα γύρω σου, όμως η επιλογή του συζύγου σου με κριτήριο την «τελειότητα» που σταδιακά θα αρχίσει να σε ολοκληρώνει, τελικά μπορεί να μην σε βγάλει και τόσο ασπροπρόσωπη...

6. Επειδή θέλεις να έχεις χρήματα και να νιώθεις οικονομική ασφάλεια
Όχι, όχι και όχι. Η οικονομική άνεση φυσικά και δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας μέσα σε έναν γάμο, όμως συνήθως όσες και όσοι παντρεύονται με μοναδικό κριτήριο το πορτοφόλι του άλλου, μόνο ζωή χαρισάμενη δεν κάνουν. Μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις -σχεδόν- τα πάντα αλλά δεν θα καταφέρεις ποτέ να αγοράσεις έναν άνθρωπο που θα σε κάνει νια νιώσεις αγάπη και συναισθηματική ασφάλεια. Και φυσικά, τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τη συζυγική ευτυχία, ούτε τα χαμένα νιάτα.

Φωτογραφίες: Shutterstock