Θέλετε να αδυνατίσετε; Προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά! | 0 bovary.gr
Θέλετε να αδυνατίσετε; Προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά! | 0 bovary.gr
ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Θέλετε να αδυνατίσετε; Προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά!


Για να αισθανθείτε καλύτερα, το μεγάλο μυστικό στην αποτελεσματική απώλεια βάρους, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο των καρδιακών παθήσεων, είναι απλώς να γεμίσετε το πιάτο σας με... λιπαρά. Φυσικά, η ένταξη λιπαρών στη διατροφή σας δεν σημαίνει πως τα λαχανικά σας θα πρέπει να κολυμπάνε μέσα στο βούτυρο, όμως θα πρέπει να εντάξετε στα γεύματά σας δύο «καλά» λιπαρά: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία περιέχουν Ω-3 και Ω-6.

Γιατί λοιπόν τα «καλά» λιπαρά είναι τόσο καλά για τον οργανισμό;
Αρχικά, τα ακόρεστα λιπαρά περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη βιταμίνη Ε, που καταπολεμούν τις ασθένειες και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα Ω-3 και τα Ω-6 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη διατήρηση πολλών λειτουργιών του οργανισμού σε καλά επίπεδα, όπως το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς. Η αλήθεια είναι όμως πως αν προσπαθείτε διακαώς να χάσετε βάρος, τα καλά λιπαρά θα σας βοηθήσουν πολύ σε αυτή τη διαδικασία: τα μονοακόρεστα λιπαρά έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καύση του λίπους της κοιλιάς.

Παρόλο λοιπόν που τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά κυριαρχούν στην κατηγορία των λιπαρών που βοηθούν στη διαδικασία απώλειας βάρους, λίγα κορεσμένα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή δεν θεωρούνται πλέον και τόσο επιβλαβή όπως πιστεύαμε. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως τελικά δεν δημιουργείται κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη διατροφή με υψηλά ποσοστά σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή με τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί και το κρέας με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το λάδι καρύδας για παράδειγμα, ένα φυτικό κορεσμένο λίπος, έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης. 

Δεδομένου αυτού, η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, εφόσον όμως γίνεται με μέτρο. Πρέπει να θυμάστε πως τα λίπη, είτε καλά είτε κακά, έχουν υψηλό ποσοστό θερμίδων, πράγμα το οποίο θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όταν οργανώνετε το πρόγραμμα της διατροφής σας. Συγκεκριμένα, για μία δίαιτα 2.000 θερμίδων, η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπαρών, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 65 γραμμάρια. Το κλειδί για μία επιτυχημένη διατροφή που θα συμβάλει θετικά στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε είναι να αντικαταστήσετε τους χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες ή άλλα τρόφιμα που είναι γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά, με τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Δείτε τη λίστα με μερικές από τις καλύτερες πηγές ακόρεστων λιπαρών και συγκρατήστε αυτούς τους αριθμούς ενώ κανονίζετε τη δίαιτά σας με φυσικά τι άλλο; Λιπαρά!

Φωτογραφίες: Shutterstock