shutterstock
shutterstock
ΥΠΝΟΣ

Πώς ο σύντροφός σου επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σου


Οι ώρες του ύπνου είναι ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων εσύ χαλαρώνεις από όλες τις έγνοιες και ο οργανισμός σου βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία, για να αναζωογονηθεί και να γεμίσει ενέργεια.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εφικτό ή και ρομαντικό, όταν καλείσαι να μοιραστείς το κρεβάτι και το μαξιλάρι σου με το σύντροφο σου επτά ημέρες την εβδομάδα.

Γιατί, μπορεί εσύ να περιμένεις να σε αγκαλιάσει τρυφερά, για να αφεθείτε μαζί στα χέρια του Μορφέα, αλλά υπάρχουν φορές που στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνει είναι να σε ταλαιπωρεί και να σου στερεί τις ώρες που ξεκουράζεσαι.

Πώς ακριβώς;

Ροχαλίζει

Είτε είναι αθώο είτε σύμπτωμα κάποιας πάθησης το ροχαλητό του άνδρα δεν θα το χαρακτήριζες ποτέ ως χαλαρωτική μελωδία που βοηθάει τον καλό σου ύπνο, αφού το πιθανότερο είναι να σε αφήσει με τα μάτια ορθάνοιχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα, μελέτες υποστηρίζουν, ότι αν αυτό δεν συνέβαινε, τότε εσύ θα κέρδιζες τουλάχιστον μια ώρα ύπνου κάθε φορά που έπεφτες μαζί του στο κρεβάτι.

Κοιμάται διαφορετικές ώρες

Αλλοτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και άλλοτε όχι, ωστόσο δεν παύει να είναι ενοχλητικό, το γεγονός ότι ενώ εσύ έχεις πέσει για ύπνο από νωρίς, εκείνος «εισβάλλει» στο υπνοδωμάτιο πολύ αργότερα και διακόπτει τα όνειρα σου. Φρόντισε να επικοινωνήσεις το πρόβλημα σου για να το λύσεις.

Αλλάζει διαρκώς πλευρό ή κλωτσάει

Δικαιολογημένα αν ονειρεύεται ότι κάποιος τον κυνηγάει ή ότι μονομαχεί ως ήρωας κάποιας ταινίας. Από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζεις πως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν τη λεγόμενη πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων (Periodic Limb Movements in Sleep), που εκδηλώνεται με σύσπαση ποδιών ή τικ κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει μικρή και σύντομη αφύπνιση.

Εκδηλώνει άγχος και στρες

Τόσο τα προβλήματα, όσο και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας αυξάνουν τα επίπεδα του στρες, του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του συντρόφου σου, αλλά και το δικό σου ύπνο. Ειδικότερα ως προς την κατάθλιψη, το UCLA’s Sleep Disorder Center υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι κάτω των σαράντα ετών είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν δυσκολία στον ύπνο, ενώ όσοι είναι πάνω από σαράντα, ξυπνούν στη μέση του ύπνου τους λόγω της κατάστασης αυτής που βιώνουν.