shutterstock
shutterstock
26|04|2017 11:45
SHARE
ΤΟΚΕΤΟΣ

Το επικίνδυνο πράγμα που κάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού


Μια από τις πιο πιθανές επιπλοκές του τοκετού είναι και τα σκισίματα των ιστών του περινέου, ειδικότερα στις γυναίκες που κάνουν το πρώτο τους παιδί, γιατί αυτοί δεν έχουν διαταθεί από προηγούμενη φορά.

Ενα νέο μαιευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Medway Foundation Trust στο Κεντ μειώνει τις βλάβες αυτές που μάλιστα συμβαίνουν σε εννιά από τις δέκα γυναίκες, καταρρίπτοντας το μύθο, ότι πρέπει να «σπρώχνουν» κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το νέο πρόγραμμα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης σκισίματος από 7% στο 1% των ασθενών και ενθαρρύνει τις εγκυμονούσες να επιβραδύνουν κατά τη διάρκεια της γέννας και να αναζητούν εναλλακτικές στάσεις σώματος.

Η Ντοτ Σμιθ, επικεφαλής της μαιευτικής στο Medway Foundation Trust, σχολιάζει «Οταν είδαμε 22 περιπτώσεις με σκισίματα (τραύματα) τρίτου βαθμού, θεωρήσαμε πως αυτό δεν είναι καλό σημάδι» και εξηγεί ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, ότι δηλαδή οι γυναίκες πρέπει να σπρώχνουν όλο και πιο δυνατά κατά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να γεννούν ξαπλωμένες ανάσκελα, αλλά να δοκιμάζουν άλλες στάσεις σώματος, όπως να στέκονται όρθιες (οι συστολές πονάνε λιγότερο και αποδίδουν περισσότερο) ή να είναι γονατιστές.

Τέλος, κατά το δεύτερο στάδιο, το στάδιο εξώθησης, οι μαίες δεν τραβούν το μωρό, ώστε να μειώσουν και εκείνες με τη σειρά τους την πίεση που ασκείται στο περίνεο.