Υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη πέψη;
Εσπεριδοειδή: Καλό είναι να αποφεύγονται από όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος και γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, μιας και λόγω της αυξημένης οξύτητας και των φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και καούρες ή ξινίλες.
Τσίχλες με γλυκαντικά: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη γίνονται με σορβιτόλη, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει πόνους και διάρροια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να πάθεις διάρροια αν τρώς 50 ή περισσότερα γραμμάρια σορβιτόλης την ημέρα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πολύ χαμηλότερα ποσά φαίνεται να προκαλούν προβλήματα.
Όσπρια, σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο): η σκληρή φλούδα τους είναι δύσκολο να διασπαστεί από τα ένζυμα του εντέρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία της χώνεψης και να δημιουργούνται αέρια και πόνοι στη κοιλιά.
Συμβουλή: Δοκίμασε αυτήν την τεχνική για να απαλλαγείς από μερικά από τα ενοχλητικά φουσκώματα των οσπριών: Μούλιασε τα όσπρια σε νερό πριν από το μαγείρεμα, για 12 ώρες περίπου, προκειμένου να μαλακώσει η φλούδα τους και να γίνουν πιο εύπεπτα. Ένα όσπριο που δεν χρειάζεται απαραίτητα φούσκωμα είναι οι φακές. Επιπλέον, τα όσπρια για να γίνουν πιο εύπεπτα μπορείς να τα συνδυάσεις με ρύζι ή να τα κάνεις πουρέ, όπως τη φάβα. Όσον αφορά στα σταυρανθή λαχανικά προτίμησε να τα καταναλώνεις βραστά.
Πικάντικα – μπαχαρικά: Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσπεψία ή αίσθημα καύσου μετά από πικάντικα φαγητά, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα. Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη το καυτό συστατικό που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι , μπορεί να ενοχοποιείται γι’ αυτό.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, φούσκωμα, και αέρια σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι έχουν «δυσανεξία στη λακτόζη». Δηλαδή ότι δεν έχουν ένα ένζυμο που διασπά το σάκχαρο του γάλακτος, την λακτάση και έτσι εμφανίζουν ενοχλήσεις από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μέντα: Η μέντα μπορεί να χαλαρώσει τους μυς στο πάνω μέρος του στομάχου, γεγονός που επιτρέπει την κίνηση των τροφίμων πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καούρας. Επίσης, άλλος ένοχος με τα ίδια συμπτώματα είναι η σοκολάτα.