Shutterstock
Shutterstock
ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

Μπορεί να μην είμαι τέλεια είμαι όμως αληθινή


Τις περισσότερες φορές -αν όχι πάντα- αναζητούμε την τελειότητα στη ζωή μας: την τέλεια δουλειά, το τέλειο σπίτι, το τέλειο αυτοκίνητο, τον τέλειο σύντροφο, είτε αυτά θα διαρκέσουν για λίγο καιρό είτε για πάντα. Τι είναι όμως η τελειότητα στην πραγματικότητα; Γιατί η τελειότητα καθορίζεται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο; Πώς μπορεί κάτι φαινομενικά τέλειο από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνει ανεπιθύμητο και τελικά όχι και τόσο τέλειο όσο νομίζαμε; Τι είναι αυτό που μας οδηγεί να επιθυμούμε και να επιδιώκουμε την περίφημη τελειότητα;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα στο Psychology Today, Μελ Σκβαρτς, «τα άτομα που επιδιώκουν την τελειότητα είναι περισσότερο ευαίσθητα και επιρρεπή στην κριτική των άλλων». Η ευαισθησία αυτή συνήθως αναπτύσσεται κατά την διάρκεια των παιδικών και κυρίως σχολικών χρόνων, όταν το παιδί δέχεται αρνητική κριτική ή επικριτικά, υποτιμητικά σχόλια από τους δασκάλους και τους συμμαθητές. Όταν υπάρχει έλλειψη θετικής αντιμετώπισης και αναγνώρισης, είναι σύνηθες να αμφιβάλλουμε για την αυτοεκτίμηση και την εγγενή αξία μας. Έχοντας ως δεδομένη την αμφιβολία για τον εαυτό μας, το αποτέλεσμα είναι να κυνηγάμε ολοένα και περισσότερο την τελειότητα ως μία μορφή απόδειξης της αξίας μας. Και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία, η τελειομανία θεωρείται ένα θετικό χαρακτηριστικό. Ωστόσο, ενώ όλοι αναζητούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα υγιές όριο στο οποίο θα πρέπει να βαδίζουμε, αφού η έννοια της τελειότητας είναι κάτι το τελείως ακατόρθωτο. Μπορούμε πράγματι να βιώσουμε «τέλειες» στιγμές στη ζωή μας, όμως ποτέ δεν θα είμαστε τέλειοι σαν άνθρωποι. Η τελειότητα στην πραγματική ζωή είναι ανέφικτη. 

Παρόλο όμως που η έννοια της τελειότητας δεν υφίσταται, το «κυνήγι της τελειότητας» είναι πραγματικό και παρατηρείται σε μεγάλη συχνότητα. Μπορείτε απλώς να ρωτήσετε κάποιον, ποια είναι τα στοιχεία που θεωρεί πως πρέπει να έχει ο τέλειος σύντροφος και θα αρχίσει αμέσως να σας απαριθμεί μία λίστα από συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που θα αγγίζουν την τελειότητα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτού του είδους τις λίστες πιστεύουν πως είναι απολύτως λογικές και εφικτές και περιμένουν πως ο «τέλειος άνθρωπος» θα εμφανιστεί με έναν μαγικό τρόπο στη ζωή τους. Τι θα συνέβαινε όμως αν πράγματι εμφανιζόταν ο «τέλειος άνθρωπος»; Θα ήταν και εκείνοι το «ιδανικό ταίρι» για την τελειότητά του; Η συναναστροφή με τον τέλειο σύντροφο θα εξασφάλιζε σίγουρα μία εξίσου τέλεια, ευτυχισμένη και υγιή σχέση;

Όταν γνωρίζουμε ένα νέο πρόσωπο του οποίου τις ιδιότητες βρίσκουμε ελκυστικές, αρχίζουμε να αναζητούμε ακόμη περισσότερες αποδείξεις για να ενισχύσουμε την άποψή μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εάν παραμείνουμε αντικειμενικοί, ξεκινάμε να καθορίζουμε αν αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να είναι το κατάλληλο ταίρι για μία σχέση. Όταν κάποιος όμως δεν είναι αντικειμενικός και αναζητά την τελειότητα, υπάρχουν τρία ατοπήματα στα οποία μπορεί να πέσει:

Πρώτον, αντί για τον πραγματικό του εαυτό μπορεί να προβάλει στο πρόσωπο του εν δυνάμει συντρόφου την τέλεια εικόνα που εκείνος αναζητά. Δεύτερον, μπορεί να απορρίψει κάποιον σε σύντομο χρονικό διάστημα αν παρατηρήσει την παραμικρή ατέλεια -για τα δικά του δεδομένα- στον χαρακτήρα του και τρίτον, μπορεί να ασχοληθεί μόνο με τα προτερήματα του άλλου ώστε να καλύψει τις φαντασιώσεις του, υποθέτοντας πως θα μπορέσει να αλλάξει το κάθε τι αρνητικό που μπορεί να έχει εκείνος.

Δυστυχώς όμως καμία από αυτές τις αντιδράσεις ενός τελειομανή ανθρώπου δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μία υγιή και ασφαλή σχέση. Ενώ είναι φυσιολογικό να είμαστε επιλεκτικοί και να φιλτράρουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων ανάλογα με τα γούστα μας, είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους για αυτό που πραγματικά είναι. Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ένα «τέλειο αντικείμενο» από κάποιον άλλο. Όλοι αποζητούμε την αγάπη και την αποδοχή των υπολοίπων για αυτό που είμαστε, δηλαδή το μοναδικό σύνολο σκέψεων, χαρακτηριστικών, πεποιθήσεων, εμπειριών και συνηθειών που διαθέτουμε.

Όταν ο κύριος στόχος μας είναι η τελειότητα, σταδιακά απογοητευόμαστε όταν βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτά που θέλαμε εξαρχής. Και όσο περισσότερο εξελίσσεται η σχέση, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραλειφθούν οι «μη αποδεκτές» ιδιότητες του συντρόφου που δημιουργούν ανασφάλεια στον τελειομανή. Τι πρέπει να κάνετε; 

Τι πρέπει να κάνετε για να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο; Αγαπήστε τον εαυτό σας και αποδεχτείτε τους άλλους όπως ακριβώς είναι. Θα νιώσετε απελευθερωμένοι, δεν θα βάζετε όρια με λάθος τρόπο στις συναναστροφές σας με τους γύρω σας, θα ζείτε την κάθε στιγμή στο έπακρο και θα νιώσετε πώς είναι η ζωή από κάθε πτυχή της. Αν σταματήσετε να κυνηγάτε την τελειότητα θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να ζήσει την αληθινή ευτυχία της ζωής που μόνο τέλεια μπορεί να είναι.

Φωτογραφίες: Shutterstock