Shutterstock
Shutterstock
ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ

Μη υγιής σχέση: Μάθε πώς να βάλεις το οριστικό τέλος


Μία υγιής ερωτική σχέση χτίζεται σταδιακά πάνω στα θεμέλια της φιλίας, του σεβασμού, του πάθους, της αγάπης και του έρωτα. Μερικές φορές όμως, υπάρχει περίπτωση να νιώσεις ερωτευμένη με ένα άτομο το οποίο γνωρίζεις πως δεν είναι το κατάλληλο για εσένα. Μπορεί πράγματι να σου ασκεί ακαταμάχητη έλξη και να είναι γοητευτικός, όμως παράλληλα να είναι εγωιστής, χειριστικός και κυρίως… άπιστος.

Το πρόβλημα με τις μη υγιείς σχέσεις είναι πως μας αποσπούν την προσοχή από αυτά που έχουμε ως προτεραιότητες στη ζωή μας: τις αξίες, τις φιλοδοξίες, τις πραγματικές ανάγκες μας στη ζωή. Μπορεί στην αρχή να αισθανθούμε πως η σχέση που δημιουργούμε θα μας ωφελήσει, όμως μακροπρόθεσμα συνειδητοποιούμε πως μας παίρνει πολλά περισσότερα από όσα κερδίζουμε. Και κατά έναν περίεργο τρόπο, είναι πολύ εύκολο για μία γυναίκα –και για έναν άντρα σε ορισμένες περιπτώσεις- να παραμείνει και να συνεχίσει να επιμένει σε μία ανθυγιεινή σχέση. Μπαίνουμε μέσα σε αυτή με αισιοδοξία ή απλώς χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε ουσιώδη προβλήματα και καταλήγουμε κολλημένες ή ακόμη χειρότερα, εγκλωβισμένες.

Το χειρότερο όμως όλων είναι το εξής: όσο περισσότερο διάστημα μένουμε σε μία μη ικανοποιητική και υγιή σχέση, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να αποδεχτούμε την αλήθεια και τελικά να κάνουμε μία αλλαγή στη ζωή μας. Οι περισσότερες αναρωτιόμαστε για ποιον ακριβώς λόγο νιώθουμε έτσι, όμως όπως έχει εξηγηθεί επιστημονικά, η συνεχής δυσαρέσκεια την οποία αναγνωρίζουμε, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο και να μας κρατήσει δέσμιες μέσα σε αυτόν. Πιο απλά, όταν αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι –στην προκειμένη να δημιουργήσουμε μία σχέση ή να παντρευτούμε κάποιον- αναζητούμε διακαώς τις θετικές ενδείξεις ώστε να πειστούμε πως η απόφασή μας είναι και η σωστή.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν συνειδητοποιούμε πως έχουμε κάνει λάθος και καταλαβαίνουμε πως η απόφασή μας δεν συνάδει με τις αξίες και τις ανάγκες μας, είναι λογικό να αισθανόμαστε άσχημα και να μας περνάει από το μυαλό πως πιθανώς είναι η ώρα –ακόμη και καθυστερημένη- να κάνουμε κάποια αλλαγή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως είναι εφικτό να αγαπάς κάποιον πραγματικά (ακόμη και στο πλαίσιο μίας «κακής» σχέσης) και παράλληλα να ξέρεις πως το καλύτερο για σένα θα είναι να απομακρυνθείς από αυτόν. Όσο πιο σύντομα δεις τα πράγματα καθαρά, γίνεις ειλικρινής με τον εαυτό σου και αντιμετωπίσεις τη σχέση σου βάσει της λογικής, τόσο πιο σύντομα θα καταφέρεις να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από μία δυσάρεστη κατάσταση και να κάνεις μία νέα αρχή.

Όταν περνάει ένα χρονικό διάστημα σε μία σχέση, είτε αυτή είναι καλή είτε κακή- δημιουργούμε ψυχολογικούς δεσμούς και προσκολλήσεις που είναι πολύ δύσκολο να κόψουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Και αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουμε από κάτι δυσάρεστο, ακόμη κι αν το θέλουμε. Μπορεί πράγματι να περνάτε κάποιες πολύ ευχάριστες στιγμές μαζί, να κάνετε καλό σεξ ή απλώς να νιώθετε πως έχετε κάποιον να σας φροντίζει στις δύσκολες στιγμές ή να σας αποσπά από τη μοναξιά, όμως κατά βάθος γνωρίζετε πως αυτή η σχέση δεν μπορεί και ούτε πρόκειται να σας ικανοποιήσει και να σας δώσει το πάτημα να ισορροπήσετε σαν άνθρωπος. Υπάρχουν όντως άνθρωποι που δεν καταφέρνουν ποτέ να βάλουν μία τελεία σε μία μη υγιή σχέση, όμως αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επιτρέπουν στον φόβους τους να τους καταβάλουν και αρνούνται να αποδεχτούν την αλήθεια.

Εάν βρίσκεστε σε μία μη υγιή σχέση, το πιο πιθανό είναι πως θα έχετε ήδη προσπαθήσει (και μπορεί περισσότερες από μία φορά) να χωρίσετε, με αποτέλεσμα να βρίσκετε πάντα μπροστά σας τον πρώην σας. Οι χωρισμοί είναι σίγουρα πολύ δύσκολοι και από τις δύο πλευρές, όμως είναι απαραίτητοι για να κάνετε ένα βήμα μπροστά. Αν συνεχώς χωρίζετε και μετά τα ξαναφτιάχνετε, η καλύτερη λύση είναι να είστε ξεκάθαρες εξαρχής. Πείτε στον σύντροφό σας πως έχετε σκεφτεί πολύ καλά κάθε σενάριο και είστε απόλυτα σίγουρη για την απόφασή σας. Ξεκαθαρίστε πως η σχέση σας έχει τελειώσει και πως δεν πρόκειται να αλλάξετε γνώμη. Να είστε ευγενική αλλά αποφασιστική. Ένας χωρισμός χωρίς πισωγυρίσματα είναι πολύ πιο εύκολος και για τους δύο και θα επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Εάν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε όλα τα παραπάνω επιτυχώς αλλά ο πρώην σύντροφός σας εξακολουθεί να σας πολιορκεί, να σας παρακαλάει, να σας ζητάει να του δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία ή απλώς ψάχνει να βρει λόγους για να έρθετε σε επαφή, θα πρέπει να μην λυγίσετε και να παραμείνετε σταθερή στην απόφασή σας.

Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα επαφής μαζί του. Εάν τον συναντήσετε τυχαία στον δρόμο, χαιρετήστε τον αλλά πείτε του ότι βιάζεστε. Ακόμη κι αν ο πρώην σας έχει κάποιο επείγον περιστατικό και ζητάει τη βοήθειά σας ή σας προτείνει κάτι που έχει αντίκτυπο στα συναισθήματά σας, εκφράστε τη λύπη και τη συμπαράστασή σας αλλά προσπαθήστε να μην λυγίσετε. Όπως πρέπει κι εσείς να σταθείτε στα πόδια σας, έτσι πρέπει κι αυτός να αρχίσει μία νέα ζωή. Μην πέσετε στην παγίδα να είστε πάντα ο άνθρωπος στον οποίο θα τρέχει κάθε φορά που συναντά κάποια δυσκολία. Η θέση σας δεν είναι να λύνετε τα προβλήματά του, η θέση σας είναι απλά μακριά του. Και όπως θα συμβεί και για αυτόν, η ζωή σας θα είναι το ίδιο καλή όσο ήταν και πριν τη σχέση σας.

Σίγουρα χρειάζεται αρκετός καιρός μέχρι να ξεπεραστεί μία σχέση και ιδιαίτερα αν αυτή ήταν μακροχρόνια, ακόμη κι αν εσείς πήρατε την απόφαση να χωρίσετε. Φερθείτε με αγάπη στον εαυτό σας, κοινωνικοποιηθείτε, περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας και να θυμάστε πάντα πως από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να προχωρήσετε, θα βρείτε κάποιον που θα σας εκτιμάει και θα σας αγαπάει για αυτό που πραγματικά είστε.

Φωτογραφίες: Shutterstock