shutterstock
shutterstock
ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Επικίνδυνη η διατροφή χωρίς γλουτένη για όσους είναι υγιείς -Τι λέει νέα έρευνα


Υγιεινή διατροφική επιλογή ή απλά «μόδα»; Η διατροφή χωρίς γλουτένη, εκείνη δηλαδή που αποκλείει την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία συναντάται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας και κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, μιας και προβάλλεται συχνά ως μια λύση για την απώλεια σωματικού βάρους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης της από ανθρώπους που δεν πάσχουν από την κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί να έχει από ήπιες έως και επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου που νοσεί.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ (Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση) και σύμφωνα με τους μελετητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαντ, μια διατροφή χωρίς γλουτένη σημαίνει ότι το άτομο περιορίζει την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, που όμως είναι ευρέως γνωστά για τη δράση τους υπέρ της καλής υγείας της καρδιάς. Οπότε δυνητικά μια τέτοιου είδους διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 64,714 γυναικών και 45,303 αντρών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο το 1986 και το ανανέωναν ανά τέσσερα χρόνια μέχρι το 2010.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι δεν υπήρχε κάποια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη της γλουτένης και τη στεφανιαία νόσο, όμως παρατήρησαν πως οι άνθρωποι που περιόρισαν τη γλουτένη, μείωσαν σημαντικά την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, γεγονός που μπορεί να συσχετιστεί με καρδιαγγειακές επιπτώσεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, πως δεν πρέπει να ενθαρρύνεται η διατροφή χωρίς γλουτένη σε ομάδες του πληθυσμού που δεν πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη.