pixabay
pixabay
05|05|2017 11:00
SHARE
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

18χρονος μαθητής σχεδίασε σουτιέν που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού


Ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωστεί νωρίς, έχει ποσοστό ίασης που φτάνει σχεδόν το 100%. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να ξεχνούν να κάνουν τις απαραίτητες μηνιαίες εξετάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Πηγή έμπνευσης του Ζούλιαν Ριος Καντού, του 18χρονου μαθητή από το Μεξικό, αποτέλεσε η μητέρα του, που νόσησε από καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.

Ο Καντού και τρεις φίλοι του δημιούργησαν την εταιρεία Higia Technologies και η λύση που προτείνει περιλαμβάνει την προσθήκη τεχνολογίας σε ένα εσώρουχο που οι περισσότερες γυναίκες φορούν ούτως ή άλλως, δηλαδή στο σουτιέν.

Το συγκεκριμένο σουτιέν ονομάστηκε «EVA» και χρησιμοποιεί περίπου 200 βιοαισθητήρες που χαρτογραφούν την επιφάνεια του στήθους και αναζητούν πιθανές αλλαγές θερμοκρασίας, μεγέθους και βάρους.

Πηγή φωτογραφίας: higia.tech

Η χαρτογράφηση και ο εντοπισμός των αλλαγών στο μέγεθος και το βάρος είναι ο στόχος των περισσότερων αυτο-εξετάσεων του μαστού.

Η λειτουργία του αισθητήρα θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον Καντού, αφορά στην ανάλυση περιοχών υπερβολικής αγγειοποίησης αναζητώντας την αυξημένη ροή αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μια τέτοια ροή αίματος θα μπορούσε σύμφωνα με το νεαρό ερευνητή, να τροφοδοτεί έναν όγκο.

Η πρόταση του Καντού απέφερε ένα εντυπωσιακό βραβείο αξίας 20.000 δολαρίων στον παγκόσμιο διαγωνισμό Student Entrepreneur Awards (GSEA).

Δείτε το βίντεο: