Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά, ωστόσο τα AGEs, ευθύνονται για δεκάδες σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος, διαβήτης και αλτσχάιμερ καθώς και για τη γήρανση του οργανισμού μας.
Η διαιτολόγος Ζωή Γιαννακάκη, μάς εξηγεί τι ακριβώς είναι τα AGEs, πώς δημιουργούνται, αλλά και πώς θα τα περιορίσουμε από τη διατροφή μας.
Πρόκειται για βλαβερές, για τον οργανισμό μας χημικές ουσίες, που οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα μας. Η υπερβολική γλυκόζη προσκολλάται σε διάφορα κύτταρα στο σώμα μας και τους αλλάζει σχήμα. Έτσι δημιουργούνται αυτές οι χημικές ουσίες που λέγονται advanced glycation and products ή αλλιώς AGEs ή γλυκοτοξίνες.
Πως δημιουργούνται
Τα ΑGEs δημιουργούνται ούτως ή άλλως στον οργανισμό μας απ’ την εμβρυική ηλικία με σταθερό και αργό ρυθμό και συσσωρεύονται με το χρόνο. Μπορούν όμως να παραχθούν και με τη λήψη τροφής. Συνήθως παράγουμε γλυκοτοξίνες ενδογενώς, όταν τα επίπεδα σακχάρου μας είναι ανεβασμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό τους όμως, προέρχεται εξωγενώς απ τις τροφές και σ’ αυτό παίζει ρόλο ο τρόπος μαγειρέματος. Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται με τη θέρμανση ή το μαγείρεμα σακχάρων με λίπη και πρωτείνες, και εισέρχονται στο σώμα μας ήδη σχηματισμένες μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Οι ωμές τροφές απ ’την άλλη περιέχουν αμελητέα ποσότητα ΑGEs και είναι κυρίως λόγω της διαδικασίας του μαγειρέματος.