shutterstock
shutterstock
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

8 λόγοι για τους οποίους δεν είχες φανταστεί ότι πέφτουν τα μαλλιά σου


Τα μαλλιά δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της εμφάνισης μας, αλλά και της προσωπικότητας μας. Αρχικά γιατί είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς και δεύτερον γιατί ο τρόπος που επιλέγουμε να τα διαμορφώνουμε τοσο στιλιστικά, όσο και χρωματικά παίζει κεφαλαιώδη ρόλο στην αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία μας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση που έχει κάνει ο αγαπημένος Τσάρλι Τσάπλιν: «Δεν είναι τυχαίο που τα μωρά κλαίνε απαρηγόρητα την πρώτη φορά που τα πηγαίνουν οι γονείς τους για κούρεμα. Άσχετα με το αν είναι λίγα, πολλά, ίσια ή σγουρά, νιώθουν ότι τους αφαιρούν ένα κομμάτι της προσωπικότητας τους». Ευτυχώς, μεγαλώνοντας, το κούρεμα παύει να είναι τόσο τραυματική εμπειρία (αν και, προσωπικά, στο κομμωτήριο έχω περάσει μερικές από τις πιο βασανιστικά αργές και ανιαρές ώρες της ζωής μου).

Για να έρθουμε όμως στο βασικό μας θέμα, η απώλεια μαλλιών, ένα πρόβλημα με το οποίο, αργά ή γρήγορα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι (ποιος δεν έχει εκπλαγεί με τον σωρό από τις αδέσποτες τρίχες που βλέπει να μαζεύονται στη βούρτσα του;) μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ψυχοφθόρο για την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με έρευνες, η τριχόπτωση επηρεάζει, κατά βάση, το 25% των γυναικών και το 75% των αντρών σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Shutterstock
Shutterstock

Η πιο συχνή αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας, είτε ενισχύοντας τη διατροφή σας σε κόκκινο κρέας, σπανάκι, φακές κ.α. που είναι φυσικές πηγές σιδήρου, οι τιμές του σιδήρου μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ο δερματολόγος και ειδικός σε θέματα του τριχωτού της κεφαλής, Sally-Ann Traver, εξηγεί μερικές ακόμα αιτίες της τριχόπτωσης. 

Άγχος
Ο κλασικός ένοχος για πολλά προβλήματα υγείας, ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και για την τριχόπτωση. Δεν είναι όμως μόνο το χρόνιο στρες που μπορεί να κάνει τις τρίχες των μαλλιών σου να εμφανίζουν πτωτικές τάσεις. Ένα ξαφνικό ή αγχωτικό συμβάν μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους, ανακόπτοντας πρόωρα την ανάπτυξη της τρίχας και οδηγώντας την στην φάση αδράνειας (τελογενής φάση) στην οποία θα παραμείνει για 3 περίπου μήνες έως ότου να πέσει. Ακόμα όμως και σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού, αν δεν συντρέχουν παθολογικά αίτια, τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν και πάλι. «Η τριχόπτωση εντείνεται περίπου 2 μήνες μετά από περιόδους άγχους και η κατάσταση του τριχωτού επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα 4 μήνες αφότου αρχίσετε να νιώθετε κι εσείς πιο ήρεμη», υποστηρίζει ο Δρ.Τράβερ.

Απότομη αλλαγή διατροφικών συνηθειών
Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από πολύ νωρίς είναι πως κάθε δράση, έχει αντίδραση. Έτσι, όταν στερείς ή αποκλείεις ομάδες τροφών από τη διατροφή σας, το σώμα σας καταλαβαίνει ότι δεν δέχεται τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα; Να αρχίσετε να χάνετε περισσότερα μαλλιά απ’ ότι συνήθως. Πως θα το ανατρέψετε; Φροντίζοντας να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες λειτουργούν σαν φυσικό δυναμωτικό των μαλλιών σας.

Χτένισμα
Ναι, σωστά διαβάσατε. Μερικά χτενίσματα, όπως το να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτή αλογοουρά δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύατε. Μπορεί να μην προκαλούν τριχόπτωση από τη ρίζα, αλλά σπάνε τις τρίχες. Την επόμενη φορά προτιμήστε ένα πιο χαλαρό λουκ το οποίο όχι μόνο θα σας δώσει το στιλ που επιθυμείτε, αλλά θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να μείνουν στη θέση τους!

Υψηλός πυρετός
Είναι μία από τις φορές που ο οργανισμός σας μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ιού που έχει εισέλθει στο σώμα σας. Όσο πιο ψηλός και όσο πιο μεγάλος σε διάρκεια, τόσο περισσότερα μαλλιά μπορεί να χαθούν. Αυτό που δεν ξέραμε και επισημαίνει ο Δρ. Trevor είναι ότι πολλές φορές η τριχόπτωση μπορεί να εμφανισθεί έως και 2-3 μήνες μετά την εκδήλωση της ασθένειας.

Λήψη αντισυλληπτικών
Ξεκινήσατε πρόσφατα να παίρνετε αντισυλληπτικά; Μήπως αλλάξατε κάτι στη συνήθη δοσολογία τους; Σε κάθε περίπτωση, τα μαλλιά σας δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτό. Σε γενικές γραμμές, τα χάπια αντισύλληψης με οιστρογόνα ευνοούν το τριχωτό των μαλλιών, αλλά αυτά που περιέχουν προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Για να επιλέξετε τα σωστά αντισυλληπτικά για εσάς ή να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες, πάντα να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.

Επιπλοκές στη λειτουργία του θυρεοειδή
Είναι γνωστό ότι η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή, συμβάλλει στην συνολική υγεία του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, τα μαλλιά ξηραίνουν και οι τρίχες μπορεί να γίνουν πιο λεπτές και εύθραυστες. «Επιπλέον συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι θαμπά νύχια, αύξηση σωματικού βάρους και αυξημένο αίσθημα κόπωσης», αναφέρει ο Δρ.Traver και επισημαίνει ότι τότε χρειάζεται να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.