pexels.com
pexels.com
SIX PACK

10 υδατάνθρακες που λειτουργούν υπέρ της σωστής διατροφής


Το καλοκαίρι πλησιάζει και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από εκείνα τα κιλά που πήρατε όλο αυτό το διάστημα με ευκολία και επέδρασαν αρνητικά σε σημεία στα οποία άλλοτε «ποντάρατε», όπως για παράδειγμα οι κοιλιακοί σας.

Γραμμωμένοι και σφιχτοί είναι το όνειρο κάθε γυναίκας, αλλά και κάθε άνδρα, όμως το μυστικό για να κάψετε το λίπος και να τους επαναφέρετε στο «προσκήνιο» δεν κρύβεται στις ατέλειωτες ώρες γυμναστικής, αφού ο βασικότερος παράγοντας γράμμωσής τους (όπως και κάθε μυϊκής ομάδας) είναι η διατροφή.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει φυσικά ότι θα λιμοκτονήσετε ή ότι θα περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης.

Αντιθέτως, υπάρχουν και υδατάνθρακες που λειτουργούν υπέρ των κοιλιακών σας ( αν και γενικότερα είναι μια παρεξηγημένη τροφή) και θα σας βοηθήσουν να τους αποκτήσετε και πάλι.

Παρακάτω θα βρείτε δεκαπέντε από αυτούς τους υδατάνθρακες που αξίζουν μια θέση στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

Κριθάρι

Επωφεληθείτε από τα θρεπτικά της τροφής που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο. Το κριθάρι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, βοηθά στην ταχύτερη διέλευση της τροφής από το πεπτικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα ζυμαρικά τα συναντάμε στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής και έχουν σημαντική θρεπτική αξία για τον οργανισμό, η οποία όμως πολλαπλασιάζεται όταν αυτά είναι ολικής άλεσης, δηλαδή παράγονται από αλεύρι που περιέχει όλα τα τμήματα του σπόρου του σιταριού. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β που ενισχύουν το μεταβολισμό, χαλκό, σελήνιο και μαγνήσιο, αλλά και φυτικές ίνες. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Αμάρανθος

Πρόκειται για ένα δημητριακό με χρυσαφένιο χρώμα, που είναι πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Οι πολλές διαλυτές φυτικές ίνες του επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν τη χοληστερίνη. Θεωρείται κατάλληλος για την απώλεια βάρους.

shutterstock
shutterstock

Μαύρα φασόλια

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών και η κατανάλωση τους δεν πρόκειται να σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες, μιας και η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές τους ίνες παρέχουν όλα τα οφέλη τους στον οργανισμό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του. Τα μαύρα φασόλια ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και αυξάνουν την καρδιαγγειακή αντοχή.

Βρώμη

Μια από τις σούπερ τροφές που αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας και μειώνει την επιθυμία για φαγητό, χάρη στις β-γλυκάνες. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Κινόα

Θεωρείται ο αντικαταστάτης του ρυζιού και παρότι έχει περίεργη γεύση, πρόκειται για μια τροφή πολύ θρεπτική, που μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των υδατανθράκων που βοηθούν στην απώλεια του λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν στη διαμόρφωση της μυϊκής μάζας, ενώ μειώνει την όρεξη για φαγητό. Παράλληλα, είναι πηγή σημαντικών ουσιών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.

Μπανάνα

Ενα τροπικό φρούτο που είναι πλούσιο σε κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και σίδηρο. Ακόμη έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά υψηλές σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη, η επίδραση που έχουν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι καλή, συμβάλλοντας έτσι στην αίσθηση της πληρότητας.

Κεράσια

Ενα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων, τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα, βιταμίνη C και A, κάλιο, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες. Είναι διουρητικά και χωνευτικά, ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου, είναι χαμηλά σε λιπαρά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μαγγάνιο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη D. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάνουν καλό στην καρδιά και δίνουν το αίσθημα της πληρότητας, γιατί μένουν στο πεπτικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπρόκολο

Μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και με ελάχιστες θερμίδες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη. Φροντίζει την καρδιά, προστατεύει από τον καρκίνο, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ωφελεί την όραση και δρα κατά της αύξησης του βάρους.

shutterstock
shutterstock