Shutterstock
Shutterstock
THE BUTTLE

Χυμός φρούτων ή φρούτο; Γιατί πρέπει να επιλέξουμε με προσοχή τι θα καταναλώσουμε


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη για την εξωτερική μας εμφάνιση περίοδο, αφού το καλοκαίρι απέχει μόλις λίγα 24ωρα μακριά και έχουμε εναποθέσει τις τελευταίας μας ελπίδες στη γυμναστική και τη διατροφή για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά που μας ταλαιπωρούν.

Παρόλα αυτά, μια έξοδος με φίλους είναι αρκετή για να καταστρέψει το πλάνο. Ο κατάλογος του εστιατορίου είναι γεμάτους γευστικούς πειρασμούς και πώς να αντισταθεί κανείς και στη δροσιστική λίστα με τα signature κοκτέιλ και τα ποτά ή ακόμα και τους χυμούς;

Η αλήθεια είναι πως η αγορά προσφέρει μια πληθώρα αγαθών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες αλλά και τις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών, όμως πολλές φορές παρακάμπτουμε το γεγονός, ότι κάποια από αυτά τα προϊόντα αποτελούν θαυμάσιες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών για εμάς και τον οργανισμό μας.

Είναι ακόμη πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και λειτουργούν υπέρ της καλής υγείας μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερούνται γεύσης.

Αν θέλετε να τα έχετε πάντοτε κι εσείς στην κορυφή των προτιμήσεων σας, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα παρακάτω «ζευγάρια» τροφών που μπαίνουν σε αναμέτρηση, για να ανακαλύψετε ποια από τις δύο κερδίζει τη μάχη και αξίζει μια θέση στο πιάτο σας.

Wraps ή ψωμί για σάντουιτς

Προτιμήστε το ψωμί για σάντουιτς καθώς πολλές από τις πίτες (wraps) που θα βρείτε στο εμπόριο έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Διαλέξτε μικρότερο μέγεθος ψωμί του τοστ και φροντίστε να είναι ολικής άλεσης.

Μπέργκερ ή σούσι

Επιλέξτε να φάτε σούσι και ζητήστε να σας φτιάξουν το σασίμι με καστανό ρύζι. Αποφύγετε όμως την τεμπούρα και τη μαγιονέζα που συνήθως υπάρχουν στα μεγάλα ρολς. Είναι σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή από το μπέργκερ.

Σαλάτα ή σάντουιτς λαχανικών

Αν η σαλάτα σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο ή το ελαιόλαδο, τότε αυτή κερδίζει τη «μάχη». 

Χυμός φρούτων ή ένα ολόκληρο φρούτου

Οπωσδήποτε ολόκληρο φρούτο. Οι χυμοί του κουτιού είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και χαμηλής θρεπτικής αξίας, ενώ δεν έχουν και τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Καστανό ρύζι ή κινόα

Κερδισμένη βγαίνει η κινόα, η οποία έχει υψηλότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί καλύτερη πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και καλίου.

pexels.com
pexels.com

Σαμπάνια ή λευκό κρασί

Σαμπάνια! Εχει λιγότερες θερμίδες και η ποσότητα που σερβίρεται είναι μικρότερη από ότι το κρασί. Προτιμήστε ετικέτες που έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα ζάχαρης.

Frozen yogurt ή γιαούρτι

Το απλό γιαούρτι είναι η καλύτερη σας επιλογή. Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt), που αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα, έχει περισσότερη ζάχαρη και δεν περιέχει και τα καλά βακτήρια του ανταγωνιστή του, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.