Μπορεί το 2015 να ήταν η χρονιά που χαρακτηρίσθηκαν ως «η πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο» από τον παγκοσμίου φήμης σεφ, Τζέιμι Ολιβερ, αλλά στην ασιατική κουζίνα τα φύκια καταναλώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρούνται κάτι σαν τα δικά μας λαχανικά, με τη διαφορά ότι αυτά προέρχονται από τη θάλασσα.
Τα υδρόβια αυτά φυτά και πιο συγκεκριμένα οι βρώσιμες μορφές τους, για παράδειγμα το νόρι, μπαίνουν πια και στο πιάτο της δυτικής κουλτούρας που τα έχει «αγκαλιάσει» και υπόσχονται να γίνουν ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα αφού αποτελούν πηγές πολύτιμων για τον οργανισμό θρεπτικών στοιχείων, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, που είναι παράλληλα απαραίτητη για την ενέργεια, τη δόμηση των ιστών και την καλή λειτουργία όλων των ζωντανών κυττάρων, αλλά ενισχύει και το μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνει το λίπος.
Ακόμη, τα φύκια περιέχουν διαλυτές διαιτητικές φυτικές ίνες, οι οποίες όταν καταναλώνονται, έλκουν το νερό και φτάνοντας στο στομάχι, παίρνουν τη μορφή τζελ (γέλης), το οποίο γεμίζει το χώρο αυτό και έτσι υπάρχει γίνεται λιγότερη πρόσληψη τροφής. Η πέψη επιβραδύνεται όπως επιβραδύνεται και ο ρυθμός κατά τον οποίο απορροφούνται οι υδατάνθρακες κάτι που μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.