shutterstock
shutterstock
SHH! IT'S A SECRET!

Πόσα μυστικά μπορεί να κρατήσει ένας άνθρωπος στη ζωή του -Ερευνητές δίνουν την απάντηση


Αλλοτε σημαντικά κι άλλοτε ασήμαντα, υπάρχουν πράγματα που τα κρατάμε για τον εαυτό μας είτε γιατί αποτελούν προσωπικές σκέψεις που δεν θέλουμε να μοιραστούμε ποτέ, είτε γιατί αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει λόγος ή νόημα για να τα αναφέρουμε σε τρίτους ή τέλος, γιατί πρόκειται για γεγονότα που μας έχουν εμπιστευτεί πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος μας.

Ολα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται με μια λέξη ως «μυστικά» κι αν το σκεφτείτε καλά, αυτά ξεκινούν από τη μικρή, παιδική θα λέγαμε ηλικία, τότε που οι γονείς μας μας διάβαζαν τα πρώτα μας παραμύθια.

Εχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί, πόσα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Μήπως άπειρα;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αφού η επιστήμη έρχεται και πάλι να ρίξει το φως της.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology και εξέτασε έναν όγκο 13 χιλιάδων μυστικών από διάφορους συμμετέχοντες, δίνει τη δική της απάντηση.

Πολλά από αυτά τα μυστικά βασίστηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο Common Secrets Questionnaire) που περιελάμβανε 38 κατηγορίες κοινών μυστικών και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχουν κρατήσει κάποιο από αυτά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κρατήσει 13 μυστικά (δηλαδή μυστικά που ανήκουν σε 13 κατηγορίες από τις 38 του ερωτηματολογίου), πέντε εκ των οποίων ποτέ δεν έχουν αποκαλύψει σε άλλο άνθρωπο. Ανάμεσα σε αυτά τα 13 μυστικά, τα πιο κοινά ήταν οι «εξω-σχεσιακές σκέψεις», η «συναισθηματική απιστία», η «σεξουαλική συμπεριφορά».

Τα αποτελέσματα της δείχνουν όμως κάτι πολύ περισσότερο από τον τελικό αριθμό που κρατάει κανείς: η έρευνα δίνει μια νέα οπτική στον ορισμό του «μυστικού».

«Υποστηρίζουμε, ότι η ερμηνεία της «μυστικότητας» με στη στενή έννοια του όρου ως μια πράξη δέσμευσης κατά τη διάρκεια των κοινωνικών συναναστροφών, έχει οδηγήσει σε ανεπαρκή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο βιώνονται τα μυστικά, των επιπτώσεων που έχουν στους ανθρώπους αλλά και του λόγου που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, ως «μυστικό» δεν νοείται απλά κάτι που αποκρύπτει κανείς, αλλά αυτό που συνειδητά επιλέγει ένας άνθρωπος να μην αποκαλύψει σε κανέναν, όπως για παράδειγμα οι ερωτικές σκέψεις που μπορεί να κάνει στο μυαλό του με άλλο άτομο και στις οποίες συχνά επιστρέφει, αλλά δεν αποκαλύπτει.