SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
CLEAN & LEAN

Clean & Lean: Η δίαιτα που δεν σε αφήνει ποτέ να πεινάς διώχνει όλες τις τοξίνες από το σώμα


Εν όψει καλοκαιριού, έχετε μπει και πάλι σε ρυθμό διατροφικών περιορισμών, προκειμένου να χάσετε τα κιλά που σας βασανίζουν από τους προηγούμενους μήνες. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη διαδικασία είναι επίπονη και πολλές φορές σκληρή, αφού απαιτεί μικρές και μεγάλες στερήσεις των αγαπημένων σας γεύσεων.

Πριν αποφασίσετε να τα παρατήσετε, σας δίνουμε τη λύση!

Ξεχάστε τις αυστηρές δίαιτες και τους πόνους στο στομάχι που προκαλούνται από την πείνα, γιατί βρήκαμε τη δίαιτα που θα αλλάξει τη σχέση που έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με το φαγητό και με μότο τη φράση «Ολα με μέτρο», υπόσχεται να σας χαρίσει τη σιλουέτα που πάντοτε ονειρευόσασταν.

Ο λόγος για τη δίαιτα Clean and Lean, ιδρυτής της οποίας είναι ο James Duigan, fitness trainer διασημοτήτων που την ακολουθούν πιστά, γιστί το όλο πλάνο της στηρίζεται στην αρχή του μέτρου στην κατανάλωση φαγητού και όχι σε μεθόδους όπως ο αποκλεισμός των υδατανθράκων ή ο μανιώδης υπολογισμός θερμίδων.

Σύμφωνα με τον Duigan καθένας μπορεί να ακολουθήσει τη δίαιτα Clean and Lean, μιας και έχει να κάνει περισσότερο με μια εκπαίδευση για το πώς θα είναι υγιής από μόνος του χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα. Αρκεί να αλλάξει τις συνήθειες του και να κατανοήσει ότι καθετί που καταναλώνει επηρεάζει το σώμα του και να καταλάβει σε τι βαθμό ασκείται αυτή η επιρροή.

Μπορεί διαβάζοντας το παραπάνω να σας φαίνεται παράξενο ή παράλογο κι όμως ισχύει. Απόδειξη αυτού είναι το πώς ακριβώς λειτουργεί η δίαιτα, η οποία απομακρύνει τις τοξίνες από το πιάτο, δηλαδή τη διατροφή, όπως για παράδειγμα επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα, ενώ εστιάζει στην κατανάλωση των σωστών τροφών, που θα κρατήσουν τον οργανισμό σε άριστη κατάσταση. Ομως παρά το γεγονός, ότι η δίαιτα αποθαρρύνει κάθε άτομο από την επιλογή αυτών των τροφών που χαρακτηρίζονται ως «τοξίνες», δεν δημιουργεί την αίσθηση του περιορισμού σε μεγάλο βαθμό.

SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της δίαιτας έχει πει, ότι η Clean and Lean δεν εξαλείφει τίποτε από τη ζωή όπως κάνουν οι περισσότερες δίαιτες. Απλά απαιτεί να τρώτε καλά ώστε το σώμα να μπορεί να διαχειριστεί τις φορές που έχετε ανάγκη να φάτε κάτι που δεν είναι τόσο υγιεινό.

Ακόμα, τονίζει ότι επειδή η Clean and Lean δίαιτα συνδέεται με μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στον τρόπο ζωής του ατόμου, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάθε κανόνα με θρησκευτική ακρίβεια αντίθετα, να υιοθετήσετε ολόψυχα εκείνους τους κανόνες που μπορείτε να διαχειριστείτε και εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Τι ακριβώς πρέπει λοιπόν να βάλετε στο πιάτο σας αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα;

Προτιμήστε τροφές που βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Τροφές που περιέχουν σάκχαρα, όπως γλυκόζη, στα τρία κορυφαία τους συστατικά, τροφές που περιέχουν συντηρητικά ή αρώματα ή που έχουν μια σειρά μη αναγνωρίσιμων συστατικών βγαίνουν όλες εκτός του διατροφικού πλάνου της δίαιτας Clean and Lean.

Τα γεύματά σας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρία βασικά στοιχεία πρωτεΐνης, λιπαρών και λαχανικών. Οπότε τρόφιμα όπως κοτόπουλο, ψάρι, σκούρο και λευκό κρέας και αβγά θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί με αβοκάντο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, σπανάκι, γλυκοπατάτα και μπρόκολο.

PEXELS.COM
PEXELS.COM

Κύριος κανόνας είναι να θυμόσαστε, πως δεν επιτρέπονται οι τοξίνες, επομένως αποκλείται τη ζάχαρη, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τους «κακούς» υδατάνθρακες (ψωμί -ζυμαρικά).

Για εσάς που θέλετε να το ρίξετε λιγάκι έξω με καλή παρέα και να πιείτε αλκοόλ, ο James προτείνει να κάνετε την παρασπονδία το Σαββατοκύριακο, αλλά να διορθώσετε τη «ζημιά» μέσα στην εβδομάδα με άλλον τρόπο.

«Οποιαδήποτε μεταμόρφωση συμβαίνει στο σώμα σας συμβαίνει αρχικά στο μυαλό σας – πρέπει να αισθάνεστε πως κάνετε μια μακροπρόθεσμη αλλαγή παρά βραχυπρόθεσμες αλλαγες που τα αποτελέσματά τους θα διαρκέσουν μόνο όσο και η ίδια η δίαιτα», σημειώνει ο ιδρυτής της δίαιτας Clean and Lean.