shutterstock
shutterstock
BEGINNER'S GUIDE

Paleo: Χάσε κιλά με τη δίαιτα που έκαναν οι άνθρωποι των σπηλαίων


Αν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, αυτό που τις περισσότερες φορές θαυμάζετε στους σταρ του Χόλιγουντ ή στα μοντέλα των catwalks, τότε δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού στο διαιτολόγο σας.

Γυρίστε πίσω το χρόνο, στην εποχή των σπηλαίων και εμπνευστείτε από τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοι μας, γιατί από ότι φαίνεται εκείνοι είχαν βρει από νωρίς τα μυστικά για γερό και δυνατό οργανισμό, αλλά και αψεγάδιαστη σιλουέτα, βασίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες σε αγνά μόνο προϊόντα.

Αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και η ιδέα της δίαιτας αυτής «γεννήθηκε» το 1974 κι έκτοτε έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον πλανήτη, αφού υπόσχεται ότι σε 6 εβδομάδες μπορεί κανείς να χάσει ακόμα και 10 κιλά, αλλά και να απαλλαγεί από τις ασθένειες της σύγχρονης εποχής.

Ο λόγος για την Paleo diet ή αλλιώς «Παλαιολιθική Δίαιτα», δημιουργός της οποίας είναι ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin.

Το μοντέλο αυτής της δίαιτας αποκλείει όλα τα τρόφιμα που μπήκαν στο διαιτολόγιο των ανθρώπων μετά τη Γεωργική Επανάσταση κι απαγορεύει τροφές, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, τα ραφιναρισμένα έλαια, το πρόχειρο φαγητό, οι πατάτες, τα γλυκά και όσες τροφές είναι συσκευασμένες.

Στο πλαίσιό της περιλαμβάνεται μέτρια κατανάλωση πρωτεϊνών που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και δεν «φορτώνουν» το σώμα με περιττές θερμίδες, μικρή κατανάλωση υδατανθράκων και αυξημένη πρόσληψη λιπαρών.

Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι τα παραπάνω επιτρεπόμενα προς κατανάλωση στοιχεία πρέπει να προέρχονται από τροφές που δεν έχουν υποστεί σχεδόν καθόλου επεξεργασία, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, οι ανάλατες ελιές και οι ανάλατοι ξηροί καρποί, ενώ κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση περίπου δύο λίτρων νερού καθημερινά.

pexels.com
pexels.com

Πρόκειται για μια στροφή στη φύση, μιας και τα προϊόντα που αυτή προσφέρει (τα αγνά δηλαδή) ανά εποχή είναι τα μόνα που προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο και όχι τα επεξεργασμένα.

Η Paleo diet μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και το διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με έρευνες, ενώ βοηθάει στην απώλεια λίπους και στο χτίσιμο μυικού ιστού, που είναι καθοριστικοί παράγοντες για την απόκτηση του τέλειου σώματος.

Τι θα λέγατε λοιπόν, αν κάνατε μια δοκιμή;