shutterstock
shutterstock
BΑΛΕ FINA

Η μικρή αλλαγή στη διατροφή μου που με έκανε να δω μεγάλη αλλαγή στο βάρος μου


Κάποτε είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Yale, είναι δυνατό κάποιος άνθρωπος να εθιστεί στο τυρί. Για όλα ευθύνεται μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα, η καζεϊνη, η οποία, όταν περνάει στο τυρί, απελευθερώνει αμινοξέα στην κυκλοφορία του αίματος και, παράλληλα, ενεργοποιεί συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιθυμία και την συνήθεια, με αποτέλεσμα να προκαλεί εθισμό. Θυμάμαι ότι τελειώνοντας την ανάγνωση του άρθρου ένιωσα ένα απίστευτο αίσθημα δικαίωσης.

Ε λοιπόν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω και, από προσωπικής πείρας, με απόλυτη σιγουριά. Με λένε Ξένια και είμαι εθισμένη στο κίτρινο τυρί. Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα; Τόσο ώστε να μπορώ να κυκλοφορώ με ένα κομμάτι ή μια φέτα τυρί στο στόμα μέρα-νύχτα και ώστε να συνοδεύω ό,τι τρώω με αυτό.

Ξυπνάω και θέλω πρωινό; Είμαι στη δουλειά και πεινάω, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να φάω μεσημεριανό; Γυρνάω σπίτι και αναζητώ κάτι γρήγορο και χορταστικό για να φύγω για απογευματινή βόλτα; Είναι βράδυ και είναι η ώρα που με πιάνουν οι νυσταλέες λιγούρες μου; Η απάντηση σε όλα είναι μια: Κίτρινο τυρί. Γενικά, εγώ και το τυρί έχουμε έναν γόρδιο δεσμό, μια σχέση αγάπης. Το κίτρινο τυρί με τρέφει και του τρέφω λατρεία γι’ αυτό. 

Και μετά ήρθαν οι μέλισσες. Δηλαδή η άνοιξη και, όπου να ‘ναι, καλωσορίζουμε επισήμως και το καλοκαίρι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επέστρεψαν οι ανασφάλειες για το σώμα και την εμφάνισή μου.

Προκειμένου να καταφέρω να χωρέσω στα περσινά μου καλοκαιρινά και να μην έχω δυσάρεστες εκπλήξεις με παντελόνια που δεν κουμπώνουν καλά στη μέση, φορέματα που δεν στρώνουν και μαγιό μέσα στα οποία ασφυκτιώ, αποφάσισα να βάλω πιο δυναμικά το περπάτημα στη ζωή μου και να μειώσω τις επισκέψεις μου στην κουζίνα. Γιατί ωραία τα μπέργκερ, τα αχνιστά μαγειρευτά και οι μακαρονάδες του χειμώνα, αλλά ήρθε η εποχή να κάνω λίγο δουλίτσα με ό,τι δεν μου αρέσει και δε με αφήνει να περάσω το κατώφλι του σπιτιού μου με αυτοπεποίθηση.

Shutterstock
Shutterstock

Το πρόβλημα ήταν τι θα έκανα με το τυρί. Γιατί ωραίες οι κεφαλογραβιέρες, τα ημίσκληρα αρωματικά, οι παρμεζάνες και τα κασέρια, αλλά ελαφριά δε τα λες ακριβώς. Μετά από πολλά αγανακτισμένα ξεφυσήματα, δύσκολους αποχαιρετισμούς με το ψυγείο και σκληρή μάχη με τον εαυτό μου, πήγα στο σούπερ μάρκετ να αναζητήσω μια πιο ελαφριά εναλλακτική.

Λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμουν μπροστά στον πάγκο με τα τυριά. Κοίταξα για τελευταία φορά την κρητική γραβιέρα (η οποία ήδη ένιωθα ότι μου έλειπε) και σήκωσα το βλέμμα αποφασισμένη να βρω τον άξιο αντικαταστάτη της. «Τι να βάλω σήμερα;», με ρώτησε χαρούμενα ο κύριος Νίκος, ο πιο έμπειρος άνθρωπος που έχω συναντήσει ποτέ πίσω από πάγκο των τυριών και που, επί τόσους μήνες, μου στάθηκε όσο κανείς άλλος στο δίλημμα «κασέρι ή κεφαλοτύρι» και μου έδινε inside info για το είδος που άξιζε να δοκιμάσω κάθε εβδομάδα.

«Εμμμ», είπα αμήχανα, «Αυτή τη φορά, θέλω (ψέματα. Η σωστή λέξη ήταν «πρέπει») να μου βάλετε ένα τυρί με λιγότερα λιπαρά, αλλά να μην είναι και σαν χαρτόνι-ξέρετε εσείς».

«Γι΄ αυτό είσαι έτσι; Σου έχω κάτι πολύ σπέσιαλ», είπε, ανέβασε στον πάγκο ένα κεφάλι FINA και μου έκοψε ένα κομμάτι. «Δοκίμασε και μετά πες μου αν έχεις φάει καλύτερο light τυρί». Η αλήθεια είναι ότι δαγκώνοντας το, η έκπληξη που ένιωσα στον ουρανίσκο μου ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Το FINA είναι πιο ελαφρύ με μόλις 10% λιπαρά- και έχει ξεκάθαρα πεντανόστιμη γεύση. 

«Το θέλω», είπα λες και κάποιος μου είχε μόλις κάνει πρόταση γάμου. Ζήτησα ένα κομμάτι, αρκετά μεγάλο για να φτάσει για τα ανελέητα τσιμπολογήματα μου και δεν αρκέστηκα σε αυτό. Πήρα FINA και σε φέτες από το ψυγείο με τα τυριά για μεγαλύτερη ευκολία όταν θέλω να φτιάξω σάντουιτς.

Από εκείνη τη μέρα, έχω μάθει πολλά για το FINA. Είναι ένα μαλακό κίτρινο τυρί, από αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα, με μόνο 10% λιπαρά και όλη την γεύση του κίτρινου τυριού αφού αφήνεται να ωριμάσει για 4 τουλάχιστον μήνες.

Χάρη στο FINA η σχέση μου με το τυρί συνεχίζεται κανονικά και χωρίς να κόψω καμία παρτίδα. Το παίρνω μαζί μου στη δουλειά, τσιμπάω κάθε φορά που νιώθω λιγούρα, το βάζω στα σάντουιτς, στις σαλάτες και στα μακαρόνια (ολικής άλεσης παρακαλώ), ή στην πίτσα αν έχω διάθεση για «αλητείες». Μόνο που, πλέον, ξέρω ότι μπορώ να ενδίδω σε αυτό χωρίς τύψεις. 

 

Η διαφορά είναι ότι με το FINA αντί να παίρνω θερμίδες, παίρνω πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12, δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των μυϊκών ιστών, την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για τη μείωση της κόπωσης. 

Επιπλέον, είναι κατάλληλο όχι μόνο για εσάς που προσέχετε το βάρος σας, αλλά και για άτομα που όντως πρέπει να περιορίσουν το λίπος από τη διατροφή τους, καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά, μόνο 3 γρ. ανά φέτα 30 γραμμαρίων.

Τελικά, μια μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή μας! Και, πλέον, μπορώ να το πω με σιγουριά: όντως «δεν υπάρχει άλλο κίτρινο τυρί με λιγότερα, μόνο 10%, λιπαρά». Και τόσο φανταστική γεύση, προσθέτω εγώ!