shutterstock
shutterstock
ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την καινούρια σύντροφο του πρώην σου -Σού κάνει κακό


Είτε κράτησε 2 μήνες, είτε ήταν η πιο μεγάλη σχέση της ζωής σας, ο χωρισμός δημιουργεί πάντα μερικά από τα πιο επίπονα και σαρκοβόρα συναισθήματα τα οποία, συνήθως, οδηγούν στις πιο άβολες διαπιστώσεις.

Ευτυχώς, όσο περνάει ο καιρός, και όσο προσπαθείτε να μπαλώσετε την «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στο «είναι» σας, ελαφραίνετε από το αρνητικό φορτίο και επανέρχεστε στη light και ανέμελη εκδοχή σας.

Και εκεί που νιώθετε ότι έχετε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, συμβαίνει το όχι και τόσο απρόβλεπτο αλλά πάντα επώδυνο. Βλέπετε φωτογραφία του πρώην σας με την καινούρια του σύντροφο ή τέλος πάντων με μια άλλη κοπέλα που δεν έχει τα χαρακτηριστικά σας. Στην καλύτερη. Γιατί στη χειρότερη, μπορεί να πέσετε πάνω τους και στο δρόμο. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα πάλι, το σαράκι επιστρέφει για να ροκανίσει και το τελευταίο ψίχουλο εσωτερικής ηρεμίας. 

«Tι έχει εκείνη που δεν είχα εγώ;», «Που τη γνώρισε;», «Ποια φίλη μου να πάρω πρώτη να της το πω;», «Που έχω αφήσει τα κλειδιά μου;», είναι μερικές από τις σκέψεις που σκάνε σαν ποπ κορν μέσα στο κεφάλι σας, γεμίζοντας το μπολ της ύπαρξης σας με τοξικές αμφιβολίες.
Αφού ξεπεράσετε τις πρώτες συνταρακτικές στιγμές του σοκ, περνάτε στη φάση της αγνής, ατόφιας, αυθεντικής παρανοϊκής σκέψης: Να την ψάξετε στα social media. Να μπορέσετε να μάθετε ο,τι μπορείτε για εκείνη, από το τι τραγούδια ανεβάζει, μέχρι το πως λένε τον άντρα της ξαδέρφης της και να ριχτείτε στην αρένα της σύγκρισης χωρίς ανάσα.
Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας ψυχοφθόρος ανεμοστρόβιλος που σας παίρνει μακριά από κάθε ίχνος λογικής σκέψης, σαρώνοντας στο πέρασμά του κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και αφήνοντας σας στις όχθες της ανασφάλειας και της αυτολύπησης.

Γιατί μπαίνουμε σε μια τόσο ριψοκίνδυνη διαδικασία σύγκρισης του εαυτού μας με μια άλλη γυναίκα και πως μπορούμε να βγούμε αλώβητες από αυτή; 

Shutterstock
Shutterstock

Αρχικά για να απαντήσουμε στο πρώτο σκέλος της ερώτησης να παραθέσουμε την πολύτιμη γνώμη μιας ειδικού. Σύμφωνα με την σύμβουλο σχέσεων και συγγραφέα, April Masini, «όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με την καινούρια σύντροφο του πρώην σας ή ακόμα και με την πρώην του τωρινού σας συντρόφου, είναι επειδή έχετε την ανάγκη να επιβεβαιώσετε ότι είστε καλύτερη από εκείνη».

Πρώτα τσεκάρετε την εμφάνισή της για να δείτε αν όντως είναι καλύτερο «μοντέλο» από εσάς, ύστερα μπορεί να προσπαθήσετε να εμβαθύνετε σε πιο εσωτερικά χαρακτηριστικά ώστε να περάσετε στο τελικό και πιο σκοτεινό στάδιο: αυτό που προσπαθείτε να μαντέψετε πως μπορεί να συμπεριφέρεται ο πρώην σας σε εκείνη ή αν μοιάζει πιο ευτυχισμένος μαζί της απ’ ότι έμοιαζε μαζί σας.

Ακόμα και να είστε αντικειμενικά καλύτερη από εκείνη, δεν σημαίνει ότι είστε η καλύτερη επιλογή για τον πρώην σας. Το γεγονός ότι ο πρώην σας βγαίνει με κάποια άλλη, δεν σημαίνει ότι είστε ανεπαρκής γενικά, αλλά ότι εκείνος είχε διαφορετικές ανάγκες.

Τώρα όσον αφορά στο δεύτερο και πιο φλέγον σκέλος της ερώτησης, πως θα απαγκιστρωθείτε από τη συνήθεια να ασχολείστε μαζί της, για αρχή, κάντε τα προβλεπόμενα. Σταματήστε να ακολουθείτε τον πρώην σας στα social media. Όσο λιγότερο εμφανίζεται μπροστά σας, τόσο λιγότερο θα μπαίνετε στη διαδικασία σκαναρίσματος. Προσπαθήστε να «ανεβάσετε» τον εαυτό σας. Παρόλο που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να μοιάζει το πιο δύσκολο πράγμα στον πλανήτη, δεν είναι. Απλώς χρειάζεται θέληση και αυτοπειθαρχία. Σκεφτείτε κάτι που σάς κάνει να νιώθετε περήφανη, είτε αυτό είναι η επαγγελματική σας πορεία, είτε το γεγονός ότι έχετε υιοθετήσει και φροντίζετε ένα σκυλάκι.

Αυτό, επίσης, είναι ένα καλό σημείο για να επαναφέρετε στη μνήμη σας έναν προς έναν όλους τους λόγους για τους οποίους φτάσατε στο χωρισμό με τον πρώην σας. Ακόμα κι αν σας γεννηθεί η επιθυμία για εκδίκηση, όπως συμβουλεύει και η δρ.Masini, το να είστε και να ζείτε εσείς καλά είναι ο καλύτερος και πιο τρόπος να «δικαιωθείτε». Και σε αυτό ακριβώς είναι που οφείλετε να δαπανήσετε την ενέργεια σας (αντί να την κατασπαταλάτε σε διαδικασίες σύγκρισης).