shutterstock
shutterstock
ΤΟΠΛΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γιατί αυτή η γυναίκα μάχεται για το δικαίωμά της να είναι τόπλες στην παραλία


Θυμάστε τότε που στη δεκαετία του ’60, η Μπριζίτ Μπαρντό αποφάσισε να βγάλει το πάνω μέρος του μαγιό της στη Γαλλική Ριβιέρα;

Αυτή η επιλογή της σταρ να κυκλοφορήσει τόπλες έγινε έκτοτε μόδα και επηρέασε πολλές γυναίκες, που μέχρι και σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, όταν απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς κάτω από τον καυτό ήλιο στις παραλίες.

Ωστόσο, το γυμνό γυναικείο σώμα στις παραλίες δεν είναι πάντοτε αποδεκτό. Η στάση των ανθρώπων δεν είναι θετική. Το απόλυτα φυσικό αντιμετωπίζεται ως κάτι ανήθικο και προκλητικό και φέρνει συχνά αντιδράσεις.

Μια γυναίκα από το Maryland των ΗΠΑ μάχεται για το δικαίωμα της αυτό το καλοκαίρι.

Η Τσέλσι Κόβινγκτον, όπως είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί, γνώριζε ότι ο νόμος της επιτρέπει να κυκλοφορεί τόπλες στην παραλία, όπως ακριβώς ίσχυε και για τους άντρες.

Η 29χρονη είχε εμφανιστεί με εκτεθειμένο το στήθος της περίπου τριάντα φορές στις παραλίες της πολιτείας της, ωστόσο στις αρχές αυτού του μήνα η πόλη της έβγαλε νέα διαταγή που καθιστά σαφές και ξεκάθαρο, ότι η εμφάνιση μιας γυναίκας σε συγκεκριμένη δημοφιλή παραλία αντίκειται στο νόμο.

Σήμερα, η γυναίκα αυτή προσπαθεί να βρει τις νόμιμες κινήσεις που μπορεί να κάνει για να ταχθεί ενάντια στην απόφαση της πόλης της και μάλιστα σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετική αγωγή, για να προστατέψει το δικαίωμα της να κυκλοφορεί τόπλες στην παραλία.

Η Κόβινγκτον σημειώνει το βαθύτερο νόημα αυτού του δικαιώματος της:

«Ολο αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ισάξιες ανθρώπινες υπάρξεις. Το θέμα μου είναι να μπορείς να κάνεις φυσιολογικά πράγματα, όπως αυτά που μπορεί να κάνει ένας άντρας».

Τέλος, την ίδια μάχη για το δικαίωμα του να κυκλοφορεί μια γυναίκα τόπλες στην παραλία έδωσε παλαιότερα και η Μελίσα Ντάινερ, η οποία πιο συγκεκριμένα ζητούσε την επιστροφή της τόπλες ηλιοθεραπείας στην Venice Beach του Λος Αντζελες, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 70 ενεργοποιήθηκε νόμος για την απαγόρευση του γυμνισμού σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, με συγκεκριμένη αναφορά στην «θηλαία άλω οποιουδήποτε θηλυκού προσώπου».

Ως μέλος της Συνοικιακής Επιτροπής του Venice (Venice Neighborhood Council), η Ντάινερ πρότεινε αλλαγή στο νόμο ώστε να καταργηθεί ο όρος «θηλυκά πρόσωπα» και να επιτρέπεται το τόπλες, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει ξεκάθαρα με την ισότητα.

shutterstock
shutterstock