shutterstock
shutterstock
ΕΝΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κετογενής δίαιτα -Πώς θα χάσεις βάρος, χωρίς να βλάψεις τον οργανισμό σου


Αν οι προσπάθειες που κάνετε συχνά για να μειώσετε το σωματικό σας βάρος και να βελτιώσετε την εικόνα της σιλουέτας σας παραμένουν άκαρπες, τότε πιθανότατα χρειάζεστε μια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, που θα είναι περισσότερο δραστική και αποτελεσματική.

Πώς θα το πετύχετε αυτό, χωρίς να στερηθείτε τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία και υγεία του οργανισμού θρεπτικά συστατικά;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο και διαιτολόγο Σούζι Μπάρελ, υπάρχει ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί αρκετές αρνητικές κριτικής και θεωρείται αμφιλεγόμενο, μπορεί να υποστηρίξει όλες τις ανάγκες σας και να συμβάλλει στην απώλεια κιλών.

Η Μπάρελ αναφέρεται στη λίγο -πολύ γνωστή κετογενή δίαιτα, που είναι πλούσια σε τροφές που περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα ψάρια, το λάδι, αλλά είναι μέτρια σε πρωτεΐνη.

Παράλληλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «φτωχό» σε υδατάνθρακες αφού προϋποθέτει την κατανάλωση 5-20% τέτοιων τροφών, συγκριτικά με άλλες κλασικές δίαιτες στις οποίες η κατανάλωση υδατανθράκων κινείται στο ποσοστό 30-50%.

Στόχος της μειωμένης κατανάλωσης τους είναι τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και η παραγωγή κετόνων από το συκώτι, γεγονός που ωθεί το σώμα να μεταβολίζει κυρίως το λίπος ως πηγή ενέργειας και όχι την γλυκόζη. Με τη σειρά της αυτή η διαδικασία οδηγεί σε απώλεια κιλών.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της keto δίαιτας όπως ονομάζεται είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εφαρμογής της, ενώ έχει έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει ή προλαμβάνει πάρα πολλές ασθένειες όπως η επιληψία.

pexels.com
pexels.com

Η Σούζι Μπάρελ προειδοποιεί, πως ενώ η δίαιτα αυτή μπορεί να «λειτουργήσει» για κάποιους ανθρώπους, αν κανείς επιστρέψει στην υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων, κάτι που είναι σύνηθες στη σύγχρονη διατροφή, τότε κινδυνεύει να πάρει πολύ γρήγορα και πάλι βάρος.

Ακόμη, τονίζει, ότι η δίαιτα keto έχει χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, καθώς περιορίζονται τροφές, όπως τα δημητριακά και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει δυσφορία στο έντερο, το οποίο δεν λαμβάνει τα προβιοτικά που είναι απαραίτητα για την καλή του λειτουργία για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Συμπερασματικά, η ειδικός καταλήγει πως οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει αρκεί να ακολουθείται σωστά και πιστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν πολλά κιλά ή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προτείνει να εφαρμόσουν την κετογενή δίαιτα υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ενός διαιτολόγου, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία τους.