shutterstock
shutterstock
08|07|2017 11:52
SHARE
ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Ο περίεργος λόγος που οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο παγώνουν τα ωάρια τους


Κάποτε η ανώτατη εκπαίδευση και τα δεκάδες πτυχία αποτελούσαν βασική προϋπόθεση και απαίτηση για την εύρεση μιας θέσης εργασίας.

Σήμερα όμως, αυτά τα προσόντα φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για έναν άλλο, πολύ σημαντικό τομέα στην προσωπική ζωή των γυναικών, τη μητρότητα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς ερευνητές, οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, παλαιότερα πιστεύονταν ότι έβαζαν τη μητρότητα στον πάγο, γιατί προτεραιότητα στη ζωή τους είχε η καριέρα τους.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι γυναίκες αποφασίζουν να παγώσουν τα ωάρια τους (για παράδειγμα έως το 2014, 3.676 γυναίκες στη Βρετανία επέλεξαν να παγώσουν τα ωάρια τους), όχι εξαιτίας της καριέρας τους, αλλά επειδή αδυνατούν να βρουν έναν άντρα, που θα είναι το ίδιο επιτυχημένος, μορφωμένος κι έξυπνος με αυτές.

Η συνθήκη αυτή προέκυψε έπειτα από αναφορές που σημειώθηκαν σχετικά με τις γυναίκες στη Βρετανία, οι οποίες φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρακολουθήσουν μαθήματα πανεπιστημίου από ότι οι άντρες (την περασμένη χρονιά 30.015 περισσότερες γυναίκες ηλικίας 18 ετών έγιναν αποδεκτές σε πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας σε σχέση με τους άντρες ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με το UCAS – 56% όσων έγιναν αποδεκτοί ήταν γυναίκες).

Μάλιστα, αυτές οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου γυναίκες, που πληρώνουν πέντε χιλιάδες λίρες η καθεμιά για να παγώσουν τα ωάρια τους, περιγράφονται σε μια νέα μελέτη ως «γυναίκες που έχουν ξεμείνει» (leftover women) σε μια γενιά από την οποία οι άντρες λείπουν.

Τα ευρήματα αυτά στηρίχθηκαν σε ένα δείγμα 150 γυναικών κι επαληθεύτηκαν από βρετανικές κλινικές γονιμότητας.

Η Μάρσια Ινχορν, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Yale, λέει χαρακτηριστικά για τις γυναίκες που αποφασίζουν να παγώσουν τα ωάρια τους: « Δεν υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι για αυτές. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια υπερβολική προσφορά γυναικών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στην Κίνα τις έχουν αποκαλέσει «γυναίκες που έχουν ξεμείνει», κάτι που ακούγεται σκληρό και ψυχρό.»

Σχετικά με την κατάσταση στη Βρετανία, η καθηγήτρια Γκίτα Ναργκούντ, επικεφαλής της Creatility Fertility, δήλωσε: «Είναι ευχάριστο το γεγονός, ότι περισσότερες γυναίκες πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και εκπαιδεύονται, αλλά ταυτόχρονα, όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας οικογένειας, φαίνεται να υπάρχει τώρα ένα κοινωνικό πρόβλημα , ως προς το να μπορέσουν αυτές οι γυναίκες να βρουν άνδρες ίδιου μορφωτικού επιπέδου. Οι γυναίκες μας λένε συχνά, πως παγώνουν τα ωάρια τους, καθώς οι άντρες που γνωρίζουν τρομοκρατούνται από τη δική τους επιτυχία και είναι απρόθυμοι στο να κάνουν μια αρχή και να δημιουργήσουν μαζί τους οικογένεια.»

Στις χώρες της Δύσης ολοένα και περισσότερες γυναίκες παγώνουν τα ωάρια τους ως «ασφαλιστική πολιτική» για να νικήσουν το βιολογικό ρολόι τους.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη European Society of Human Reproduction and Embryology στη Γενεύη, εξέτασε δείγμα 150 γυναικών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Περισσότερες από το 90% αυτών των γυναικών υποστήριξαν πως δεν ανέβαλαν σκόπιμα τη μητρότητα για χάρη της μόρφωσης τους ή της καριέρας τους, αντιθέτως λόγω της απόγνωσης τους, αποφάσισαν να παγώσουν τα ωάρια τους, πριν χάσουν τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες επειδή ήταν single ή επειδή δεν έβρισκαν άντρα για να παντρευτούν.

Ως προς το φαινόμενο αυτό, η καθηγήτρια ανθρωπολογίας Μάρσια Ινχορν, εξηγεί ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένες στο να δεχτούν μια σχέση με κάποιον σύντροφο που δεν έχει τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.