Με ποιο από τα δύο φύλα συγκρούεται συχνότερα μια γυναίκα στη δουλειά; -Ερευνα δίνει την απάντηση | 0 bovary.gr
Με ποιο από τα δύο φύλα συγκρούεται συχνότερα μια γυναίκα στη δουλειά; -Ερευνα δίνει την απάντηση | 0 bovary.gr
23|07|2017 08:45
SHARE
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Με ποιο από τα δύο φύλα συγκρούεται συχνότερα μια γυναίκα στη δουλειά; -Ερευνα δίνει την απάντηση


Αν το ιδανικό περιβάλλον εργασίας φάνταζε πάντοτε για σένα ως ένας χώρος γεμάτος από γυναίκες και ροζ κορδελάκια, όπου θα μπορούσες πέρα από μια υγιή επαγγελματική σχέση, να αναπτύξεις και δυνατές φιλίες, τότε φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσουμε.

Γιατί μπορεί οι γυναίκες να έχουμε όντως πολλά κοινά να μοιραστούμε, όπως για παράδειγμα τις απόψεις μας για τη μόδα, τα προϊόντα ομορφιάς και φυσικά τα κολακευτικά σχόλια που κάνουμε καθημερινά η μια στην άλλη, αλλά μην ξεχνάς ότι έχουμε και νύχια, που έτσι και βγουν στη φόρα δεν μας σταματάει τίποτα.

Κορυφαίο παράδειγμα το πολυαγαπημένο «Ο Διάβολος Φοράει Πράντα», όπου η Αντι, που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή δημοσιογραφίας, προσλαμβάνεται για βοηθός της Μιράντα Πρίστλι, της εκδότριας του Runaway, ενός από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και το όνειρο της να ανοίξουν οι πόρτες για μια μεγάλη καριέρα στο χώρο, καταλήγει σε εφιάλτη εξαιτίας της δυσλειτουργικής σχέσης της με την Μιράντα Πρίστλι και των παράλογων απαιτήσεων της.

Στην περίπτωση που εξακολουθείς να θεωρείς, ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες ή στα βιβλία, μια έρευνα έρχεται να σε προσγειώσει στην όχι και τόσο ευχάριστη πραγματικότητα, αφού όπως υποστηρίζει, πράγματι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να τσακωθούν μεταξύ τους, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας, παρά με τους άντρες συναδέλφους τους.

Η έρευνα με τίτλο «Φύλο και αρνητική σχέση εργασίας: Εξερεύνηση δύσκολων εργασιακών σχέσεων εντός και μεταξύ των φύλων σε δύο επιχειρήσεις» («Gender and Negative Work Ties: Exploring Difficult Work Relationships Within and Across Gender at Two Firms») δημοσιεύτηκε στο INFORMS journal Organization Science και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια μιας ξεχωριστής μελέτης που διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερη διάσπαση στο χώρο εργασίας θεωρούνται καλύτερα «αφεντικά» και πιο ισχυρές.

Η ερευνήτρια Τζένιφερ Μερλούτσι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εξέτασε 145 εργαζομένους σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών, σε δύο μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού και λιγότερο από το 15% των ανώτερων στελεχών.

Οι απαντήσεις στην έρευνα αυτή έδειξαν, ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν ένα πρόβλημα με μια γυναίκα συνάδελφο και ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν μια γυναίκα ως «δύσκολο» συνεργάτη, από το να αναφέρουν έναν άνδρα ή να μην αναφέρουν κανέναν.

Η καθηγήτρια Μερλούτσι, εξήγησε πως γνωρίζοντας το πώς επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα των εργαζομένων τις σχέσεις εργασίας τους μπορεί να βοηθήσει τα αφεντικά να προβλέψουν πιθανές εστίες προβλημάτων στις εταιρείες τους.

Παρόλα αυτά, η έρευνα σημειώνει, ότι οι γυναίκες που είχαν αναπτύξει φιλικό δεσμό με άλλη γυναίκα μέσα στο χώρο εργασίας, ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα και τσακωμούς, σε σχέση με εκείνες που ανέφεραν λιγότερες γυναίκες προς υποστήριξη.