Instagram/ Thessy K.
Instagram/ Thessy K.
26|07|2017 12:22
SHARE
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

«Το ξέρω ότι η εικόνα σας σοκάρει, αλλά έτσι είναι να έχεις ενδομητριωση» Η ανάρτηση Ελληνίδας


Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ενδομητρίωση απασχολεί πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από αυτές, η ελληνικής καταγωγής Thessy kouzoukas, έδειξε πως είναι.  

Η Thessy Kouzoukas είναι μια σχεδιάστρια με ελληνική καταγωγή η οποία ζει και δραστηριοποιείται στην Αυστραλία (ξεκίνησε ως fashion blogger και σήμερα, μαζί με την αδερφή της, έχουν το fashion brand Sabo Skirt) και έχει διαγνωσθεί με ενδομητρίωση. Μετά από τις ανεπανόρθωτες συνέπειες που είχε αυτή η πάθηση στον οργανισμό της, αποφάσισε να δείξει πως είναι να ζεις με ενδομητρίωση και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες μέσω του λογαριασμού της στο Instagram. 

 

Έτσι, ανέβασε ένα κολάζ με δύο αποκαλυπτικές φωτογραφίες της που δείχνουν την κοιλιά της πως ήταν πριν λίγες εβδομάδες και πως είναι σήμερα και εξηγεί: «Αυτή η εικόνα είναι σοκαριστική για τους περισσότερους», γράφει. «Αυτή είμαι εγώ. Αυτή είναι η ενδομητρίωση, Στα αριστερά βλέπετε το στομάχι μου μετά την ρήξη κύστης (5 εβδομάδες πριν). Στα δεξιά βλέπετε το στομάχι μου σήμερα, μετά τη φαρμακευτική αγωγή με Synarel το οποίο νέκρωσε τις ορμόνες μου και με έκανε να μπω στην εμμηνόπαυση στα 27 μου χρόνια». 

Όπως έγραψε στο ποστ της, σκοπός της δεν είναι να δείξει την κοιλιά της, αλλά να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει άλλες γυναίκες να μη φτάσουν στο σημείο που έφτασε εκείνη. «Διαδώστε την περίπτωση της ενδομητρίωσης. Και αν ξέρετε κάποια κοπέλα που να έχει πρόβλημα με την περίοδο της ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ πιέστε τη να εξεταστεί». 

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Έντονες κράμπες πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (δυσμηνόρροια), πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πίσω στη λεκάνη ακόμα κι εκτός της εμμήνου ρύσης, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή,  μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο και γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι μερικά από τα πιο βασικά συμπτώματα της ενδομήτριωσης που θα πρέπει να σας υποψιάσουν και να σας κάνουν να κλείσετε ραντεβού με το γυναικολόγο σας. 

Η ενδομητρίωση είναι η γυναικολογική πάθηση που κάνει τον ιστό που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας να αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης και να αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Ίσως ο μεγαλυτερο κίνδυνος που κρύβει αυτή η κατάσταση να είναι η υπογονιμότητα. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση έχουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση. 

Σε άρθρο της στη Huffington Post, η Thessy Kouzoukas, έγραψε αναλυτικά για την περίπτωση της, αποκαλύπτοντας ότι ένιωθε απίστευτα δυνατούς πόνους περιόδους στους οποίους όμως δεν έδινε σημασία-ένα φαινόμενο που επειδή ακριβώς συμβαίνει σε πολλές γυναίκες σπάνια του δίνουμε τη βαρύτητα που θα οφείλαμε.
«Στην εφηβεία, αφού απέκτησα περίοδο, με αποκαλούσαν "τεμπέλα" επειδή δε μπορούσα να πάρω μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες ή "drama queen" όταν έλειπα από το σχολείο προσπαθώντας να ανακουφιστώ από τους πόνους στην κοιλιά μου».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, στο τέλος Αυγούστου θα έρθει στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε 7ωρη επέμβαση ώστε να μειώσει τη ζημιά που προκάλεσε στο σώμα της η ενδομητρίωση και μέχρι τότε είναι σε φαρμακευτική θεραπεία για να καταστείλει τα συμπτώματα. 

 

 

«Μη ντρέπεστε για την ενδομητρίωση. Μιλήστε γι' αυτό και προλάβετε το», προειδοποιεί η Thessy μέσω του ποστ της.