shutterstock
shutterstock
04|08|2017 15:30
SHARE
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Το (όχι και τόσο καλό) κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όσοι διαθέτουν μπλε μάτια


Τι κοινό μπορεί να έχουν η Αντριάνα Λίμα, η Στέλα Μάξγουελ, η Κάντις Σουάνπολ και η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα πέρα από το γεγονός, ότι πρόκειται για τέσσερα αγγελάκια της Victoria Secret που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας και της ομορφιάς;

Κανείς θα σκεφτόταν με τη μια τις εξαιρετικές τους αναλογίες (αποτέλεσμα γονιδίων σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και συστηματική, αυστηρή γυμναστική) αλλά και την εξωτική τους ομορφιά, όμως ελάχιστοι θα επικεντρώνονταν στο χρώμα των ματιών τους.

Και τα τέσσερα σούπερμοντελ που προαναφέρθηκαν έχουν γαλανά και πολύ εκφραστικά μάτια, τα οποία σίγουρα εκτόξευσαν την καριέρα αλλά και τη δημοφιλία τους στα ύψη και έκαναν πολλές γυναίκες να αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν την τύχη να είναι κι αυτές προικισμένες με αυτό το χαρακτηριστικό.

apimages
apimages

Αν ανήκεις κι εσύ στη λίστα με αυτές (και κάποτε θέλησες να αλλάξεις το χρώμα των ματιών σου φορώντας φακούς επαφής), τότε η επιστήμη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology και εξετάζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε συνδυασμό με το χρώμα των ματιών σε άτομα από τη Βόρεια Ευρώπη, υποστηρίζει ότι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιθανότερο να αναπτύξουν έναν εγωκεντρικό, ανταγωνιστικό χαρακτήρα ενώ είναι πιο δύσπιστοι σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά μάτια, που είναι περισσότερο δεκτικοί.

Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν μάλιστα και μια επαναστατική εξήγηση για αυτή τη διαφορά και διαπίστωση:

«Το σπάνιο πλεονέκτημα των γυναικών με ανοιχτόχρωμα μάτια, είναι πιθανό να αυξήσει τις ευκαιρίες να τις παρατηρήσουν οι άνδρες. Ακόμη, τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (όπως η επιθυμία να νικήσουν τους άλλους και η επιφυλακτικότητα αναφορικά με τις προθέσεις των άλλων) διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση που απαιτείται για την επιβίωση των ιδίων και των απογόνων τους.»

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μελέτη που συμπεραίνει κάτι τέτοιο. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ορεμπρό στη Σουηδία εξέτασαν περισσότερα από 400 άτομα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους συνδέονταν με το χρώμα των ματιών τους και κατέληξαν ότι το χρώμα των ματιών συνδέεται με τα ίδια γονίδια που σχηματίζουν τους μετωπικούς λοβούς κι ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που έχουν παρόμοιες ίριδες είναι πιθανό να έχουν και ορισμένες κοινές συμπεριφορές.

Το 1991 ο Δρ Αντονι Φαλόνε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κάνοντας μια μελέτη σε πάνω από 100 άτομα συμπέρανε, ότι οι φοιτητές με σκουρόχρωμα μάτια παρουσίασαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης.

Χαρακτηριστικά δήλωσε στην Daily Mail:

«Το μάτι είναι τόσο στενά συνδεδεμένο νευρολογικά με τον εγκέφαλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το μόνο σημείο του εγκεφάλου που μπορούμε να δούμε απ’ έξω. Φαίνεται πως κρατάει σημαντικά κλειδιά της λειτουργίας του εγκεφάλου.»