Shutterstock
Shutterstock
ΓΑΜΟΣ

Γιατί οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται πλέον τόσο πολύ για το γάμο -Τι άλλαξε τα δεδομένα


Κάποτε ήταν μια καλή αφορμή για να φύγεις από το πατρικό σου. Πλέον ο γάμος, όπως δείχνουν οι έρευνες, δεν είναι τόσο σημαντικός για τις γυναίκες. Μάλιστα κάποιες δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

Νέα δεδομένα ανατρέπουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις που έχουμε για τον γάμο και τα παιδιά. Κάποτε όποιος δεν ήταν παντρεμένος αντιμετωπιζόταν σαν να έχει ένα είδος αποκλίνουσας συμπεριφοράς, αφού ο γάμος θεωρούνταν «το μονοπάτι για την ευτυχία». 

Σήμερα οι γυναίκες δεν πιέζονται πλέον να ακολουθήσουν μια πορεία προς τον έγγαμο βίο καθώς νιώθουν περισσότερο ανεξάρτητες

Μια νέα αμερικανική έρευνα εστιάζει στο πως βλέπουν πλέον οι γυναίκες τον γάμο και την απόκτηση παιδιών και ανακάλυψε πως η στάση και η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει πολύ από ό,τι ήταν μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. 

Μάλιστα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον έρωτα, το γάμο και τα παιδιά από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους, ενώ οι γυναίκες θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία μέσα στις σχέσεις τους από ό,τι ήθελαν οι μητέρες τους. Επιπλέον οι γυναίκες δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.  

Κι ας μιλήσουμε με νούμερα: Μεταξύ των εργένηδων που δεν έχουν παιδιά, περισσότεροι άνδρες (24%) από ό,τι γυναίκες (15%) δηλώνουν ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Μεταξύ των ηλικιών 21 και 34, το 51% των ανδρών θέλουν παιδιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 46%.

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο την ανεξαρτησία τους μέσα σε μία σχέση από τους άνδρες. Σε μια σοβαρή σχέση, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να λένε ότι χρειάζονται προσωπικό χώρο (το 58% έναντι του 77% των γυναικών) και επίσης λιγότερο πιθανό να θέλουν βραδιές με φίλους (το 23% έναντι του 35% των γυναικών). Είναι λιγότερο πρόθυμοι να έχουν το δικό τους τραπεζικό λογαριασμό (47% έναντι 66% των γυναικών) και λιγότερο πιθανό να θέλουν να πάνε διακοπές μόνοι τους (8% έναντι 12%).

Η έρευνα αυτή, που διεξάχθηκε στην Αμερική από τη Lake Research Partners and Family Story έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δεν σκέφτεται να παντρευτεί, ούτε τις ενοχλεί που δεν έχουν παιδιά. Θέλουν φυσικά να έχουν μια μόνιμη σχέση, αλλά δεν θεωρούν το γάμο απαραίτητη προϋπόθεση και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, οι γυναίκες του σήμερα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να βάλουν την οικονομική ασφάλεια που θα τους προσφέρει ένας γάμος μπροστά από τον έρωτα και εκφράζουν πολύ λιγότερο άγχος για την προοπτική να παραμείνουν ανύπαντρες, αν δεν βρεθεί κάποιος που να αγαπούν και να εμπιστεύονται.

Επίσης είναι πιο προσεκτικές στο να επενδύσουν σε μια σχέση από ό,τι οι άνδρες. Σύμφωνα με στοιχεία, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να θέλουν να διατηρήσουν τον προσωπικό τους χώρο, το δικό τους τραπεζικό λογαριασμό και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, όπως το να βγαίνουν έξω τη νύχτα με τις φίλες τους και να πηγαίνουν διακοπές μόνες τους.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών απάντησαν ότι δεν πιστεύουν ότι είναι απαραίτητοι και οι δυο γονείς για την ανατροφή των παιδιών. Ακόμα και ένας μόνο γονιός μπορεί να μεγαλώσει ένα ή και περισσότερα παιδιά εξίσου καλά με τους δύο γονείς. 

Όπως επισημάνουν οι ερευνητές οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με τις καταστάσεις της εποχής. Στις ημέρες μας μπορούμε να έχουμε σεξουαλική ζωή και χωρίς να παντρευτούμε και δεν υπάρχει κοινωνική κατακραυγή εάν δεν κάνουμε οικογένεια. Επίσης οι γυναίκες πλέον είναι οικονομικά ανεξάρτητες και έτσι μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να έχουν ή όχι παιδιά.

Το σίγουρο είναι πως ο γάμος πλέον δεν αποτελεί προτεραιότητα για το γυνακείο φύλο. Αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις των παιδιών που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και να φθίνει το πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας.