Shutterstock
Shutterstock
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Του μιλάω και δεν με ακούει» -Γιατί οι άνδρες δεν μας δίνουν σημασία όταν τους μιλάμε


Αληθεύει ότι οι άντρες δεν ακούνε τις γυναίκες τους, ή είναι απλώς ακόμη ένα γυναικείο παράπονο; Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους που οι άντρες δεν μας ακούν όσο θα θέλαμε! 

Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί όταν είστε με τον σύντροφό σας να του μιλάτε και να μην σας δίνει σημασία. Να νιώθετε λες και μιλάτε στον τοίχο! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Το κάνουν επίτηδες για να μας σπάσουν τα νεύρα ή μήπως κάτι δεν κάνουμε σωστά;

Θα αφήσουμε στην άκρη τους άντρες που έχουν τα δικά τους προβλήματα και θέματα που ομολογουμένως δεν θέλουν και δεν μπορούν να μας ακούσουν. Αυτή η περίπτωση είναι χαμένη από χέρι και θα εστιάσουμε στους άντρες που θέλουν να μας ακούσουν, απλά εμείς κάνουμε κάτι λάθος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει ότι οι άντρες δεν μας ακούν. Απλώς εξαιτίας της λειτουργίας του εγκεφάλου τους λειτουργούν διαφορετικά από εμάς. Σίγουρα σας ακούει απλώς δεν «επικοινωνείτε» σωστά την επιθυμία σας να σας προσέξει. 

Οι ψυχολόγοι, λοιπόν, μας εξηγούν γιατί νομίζουμε ότι οι άντρες δεν μας ακούν:

Μιλάμε πάνω από 7 λεπτά
Μας αρέσει να επικοινωνούμε. Μας αρέσει να μιλάμε, να αναλύουμε, να λέμε πολλά και διάφορα. Μπορούμε να μιλήσουμε αρκετή ώρα ακόμα και για κάτι ασήμαντο. Και ναι, αγαπάμε τις λεπτομέρειες και τις περιγραφές. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο εγκέφαλος της γυναίκας παράγει περίπου διπλάσιες λέξεις ανά ημέρα σε σχέση με του άντρα. Γιατί όμως οι άντρες δεν μας ακούν; Επικοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένας μέσος ενήλικος δεν μπορεί να δώσει αληθινή σημασία σε κάποιον που μιλάει πάνω από 7 λεπτά. Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουμε από το σύνδρομο: «οι άλλοι δε με προσέχουν…άρα δεν με ακούν». Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε το γεγονός πως δεν μας ακούν, μιλάμε περισσότερο. 

Άρα αν του μιλάς πάνω από 7 λεπτά, τότε είναι αδύνατο να σε προσέξει. Κι όπως μας διαβεβαιώνουν οι έρευνες οι σύζυγοι θα άκουγαν περισσότερο τις συντρόφους τους, αν εκείνες τους έλεγαν αυτό που ήθελαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τον βρίσκουμε σε λάθος στιγμή
Τις περισσότερες φορές εμείς οι γυναίκες αρχίζουμε να μιλάμε στο σύντροφό μας, ενώ ήδη ασχολείται με κάτι άλλο. Διαβάζει εφημερίδα, είναι στον υπολογιστή, ή βλέπει τηλεόραση. Αν προσπαθούσαμε να του μιλήσουμε τη στιγμή που είναι χαλαρός και διαθέσιμος, σίγουρα θα κερδίζαμε το 90% της προσοχής του.

Εχουμε παρακλητικό, δεικτικό, ή επικριτικό ύφος
Μήπως να αφήναμε το ύφος της δασκάλας στη σχέση μας που κουνάει το δάχτυλο όταν εκείνος δεν κάνει κάτι σωστά; Η ακόμη χειρότερα το ύφος του θύματος που εκνευρίζει τόσο πολύ τους άντρες. 

Μιλάμε με υπαινιγμούς
Συνήθως εμείς οι γυναίκες χρησιμοποιούμε υπαινιγμούς, γιατί δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι απαιτητικό. Για παράδειγμα αντί να πούμε «δε θέλω να μαγειρέψω απόψε γιατί είμαι κουρασμένη», λέμε: «Κρίμα, είμαι πτώμα… χάλια, τι να φτιάξω πάλι απόψε που είμαι τόσο κουρασμένη;». Στη συγκεκριμένη ερώτηση εκείνος θα απαντήσει: «Δεν φτιάχνεις μια μακαρονάδα;». Εμείς πάλι θα νομίσουμε ότι δεν άκουσε τίποτε από τα υπόλοιπα. Απόλυτα λογικό.  Αυτό συμβαίνει όμως γιατί οι άντρες προτιμούν να τους μιλάνε ευθέως. Προφανώς τα λόγια μέσω Λαμίας τα θεωρούν φλυαρίες και μπλα μπλα.  

Δεν μιλάμε… γκρινιάζουμε
Όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι η γκρίνια δεν αρέσει καθόλου στους άντρες. Επιπλέον τους κάνει να νιώθουν σαν παιδάκια. Η γκρίνια αποτελεί τον πιο ενοχλητικό χειρισμό για έναν άντρα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θέλετε κάτι από αυτόν, αντί να γκρινιάζετε για δεκάδες πράγματα που ΔΕΝ κάνει, ζητήστε του απλώς να κάνει αυτό που θέλετε να κάνει. Θα το εκτιμήσει.

Του λέμε δυσάρεστα πράγματα
Έχουμε μια τάση προς την κινδυνολογία και τον αρνητισμό. Επίσης μπορεί να του παραπονιόμαστε, να του γκρινιάζουμε, ή να το περιμένουμε στη γωνία για να του αναθέσουμε κάποια δουλειά που εκείνος επιμελώς αποφεύγει. Οι άντρες ανταποκρίνονται μόνο σε κάτι θετικό και όταν τους μιλάμε για ευχάριστα πράγματα. 

Ακούει, αλλά δεν προλαβαίνει να μιλήσει
Υπάρχει και αυτή η σημαντική λεπτομέρεια που ίσως έχουμε αμελήσει. Ότι δηλαδή μονοπωλούμε τη συζήτηση και ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να πει λέξη!

Η τηλεόραση είναι ανοιχτή
Είναι δυνατόν να θέλεις να σου μιλήσει την στιγμή που βλέπει ποδόσφαιρο ή μια ταινία που γουστάρει; Ξέχασέ το! Περιμένε το διαφημιστικό διάλειμμα για να του τραβήξεις την προσοχή.