Shutterstock
Shutterstock
HOME TIPS

Ο σωστός τρόπος να ποτίζετε τις ορχιδέες


Οι ορχιδέες είναι οι αγαπημένες των γυναικών. Τις λατρεύουμε, αλλά οι περισσότερες από εμάς δεν ξέρουμε πως να τις φροντίσουμε σωστά. 

Το πιο βασικό στοιχείο στην φροντίδα τους, όπως για κάθε φυτό μας άλλωστε, είναι το πότισμα. Συνήθως οι ορχιδέες πεθαίνουν από λάθος πότισμα.

Στο σωστό πότισμα υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες. Η συχνότητα και ο τρόπος. Η σωστή συχνότητα διαφέρει μεταξύ ειδών, μεγέθους γλάστρας, σημείου τοποθέτησης, εποχής κλπ. 

Πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες του κάθε φυτού και ο κύκλος στον οποίο βρίσκεται. Έναν εύκολος κανόνας θα ήταν ο εξής: «Οι ορχιδέες πρέπει να ποτίζονται μόλις οι ρίζες στεγνώσουν». 

Ανάλογα με το είδος και την φυσιολογία του φυτού ο χρόνος ποτίσματος αλλάζει στο αν πρέπει να ποτίσετε αφού στεγνώσουν εντελώς οι ρίζες ή λίγο πριν στεγνώσουν. 

Ο τρόπος ποτίσματος είναι και αυτός σημαντικός. Μια ορχιδέα πρέπει να ποτίζεται με άφθονο νερό τόσο ώστε να τρέχει ελεύθερα από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας.

Η ορχιδέα απαιτεί αραιό πότισμα, μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και πιο αραιά τον χειμώνα ανά 10-12 μέρες. Ποτίζουμε την ορχιδέα μας βυθίζοντας το γλαστράκι της σε ένα κουβαδάκι με νερό για πέντε λεπτά. Μετά την βγάζουμε από το κουβαδάκι και την στραγγίζουμε. Έπειτα την τοποθετούμε και πάλι στο κασπό της και την βάζουμε στο πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού μας. Κοιτάξτε μόνο να μην την χτυπάει άμεσα ο ήλιος. 

Προσοχή: Οι περισσότερες ορχιδέες μπορουν να ανεχθούν την ξηρασία πολύ καλύτερα απ΄ότι μπορούν να ανεχθούν την υπερβολική υγρασία

Δείτε το βίντεο: