Παλιά οι μητέρες το έδιναν στα παιδιά τους για να το πιουν με το ζόρι, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Κάτι ήξεραν όμως, καθώς το μουρουνέλαιο κρύβει πολλά θετικά και οφέλη.
Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για μια καλή και υγιή ανάπτυξη. Θεωρείται όμως μια εξαιρετική τροφή και για τους ενήλικες.
Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το έλαιο που προέρχεται από το ψάρι μουρούνα ή αλλιώς γνωστό ως γάδος. Η μουρούνα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μπακαλιάρων και ενδημεί κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μουρουνέλαιου είναι η έντονη μυρωδιά και για πολλούς η δυσάρεστη γεύση του.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυσικών πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε μορφή τριγλυκεριδίων. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αποτελούν από τα πιο μελετημένα συστατικά της τροφής. Τα πιο γνωστά είναι το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ) τα οποία συμμετέχουν σε πολλά βιοχημικά μονοπάτια του οργανισμού και έχουν πολλές ωφέλιμες δράσεις. Επιπλέον, αποτελεί άριστη πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών, αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α καθώς και βιταμίνης D.