Πώς μπορείτε να λάβετε, το απαραίτητο για τα οστά σας, ασβέστιο αν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βρίσκονται στο διατροφολόγιο σας;
Κι ενώ το ασβέστιο είναι ζωτικό για τα παιδιά ώστε να μεγαλώσουν χτίζοντας έναν γερό σκελετό, μεγαλώνοντας συνεχίζει να αποτελεί δομικό στοιχείο για την υγεία των οστών (αλλά και των δοντιών), πόσο μάλλον στις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση.
Μια μεγάλη βιολογική αλήθεια είναι πως το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει ασβέστιο. Αν δεν υπάρχει ποσότητα που να είναι ικανοποιητική για τις καθημερινές του ανάγκες, ο οργανισμός το αντλεί από τα οστά, πράγμα που αποτελεί τη βασική αιτία αποδυνάμωσης του.
Oι ενήλικες, δεδομένου ότι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χρειάζονται 1.000 mg ημερησίως ενώ για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση απαιτούνται 1.500 mg σε καθημερινή βάση (σε συνδυασμό με βιταμίνη D) για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου). Σε γενικές γραμμές, εφόσον δεν ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χρειάζονται.
Προφανώς, το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου (ενδεικτικά να σας πούμε πως 1000 mg ισοδυναμούν με 4 ποτήρια ή με 1 ποτήρι, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και λίγο κίτρινο τυρί), αλλά, αν οι διατροφικές σας επιλογές (veganism) ή το σώμα σας (δυσανεξία στη λακτόζη) δεν σας «επιτρέπει» να καταναλώνετε γαλακτομικά, μπορείτε να το αναζητήσετε σε πολλές ακόμα τροφές.
Ποιες είναι αυτές;