Shutterstock
Shutterstock
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Θέλεις να τον χωρίσεις αλλά νιώθεις άσχημα; -Αυτός είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος για να πεις αντίο


Αποφάσισες να χωρίσεις. Ηρθε λοιπόν η ώρα μετά από αρκετή σκέψη που νιώθεις ότι δεν θέλεις άλλο. Μάθε πως να το κάνεις σωστά.

Συμβαίνουν και αυτά. Εχεις αποφασίσει ότι δεν θέλεις άλλο αυτή τη σχέση και δεν είσαι σίγουρη πως να του το πεις. Ποιος είναι ο πιο σωστός και ανώδυνος τρόπος;

Πρέπει να του το πεις κοφτά και με όχι πολλά λόγια ή να του το πλασάρεις με έναν πιο μαλακό τρόπο ώστε να μην νιώσει τόσο άσχημα;

Εσένα πως θα ήθελες να σε χωρίσουν; Με ένα απλό μήνυμα στο κινητό ή να σου σκάσει σαν βόμβα στο τέλος της βραδιάς μετά από ένα δείπνο; 

Είναι δύσκολο να γνωρίζεις τον καλύτερο τρόπο για να χωρίσεις κάποιον, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει καλός τρόπος για να του ανακοινώσεις τα δυσάρεστα νέα, αλλά επειδή είναι δύσκολο να πούμε αν επιλέγουμε τεχνικές για τη δική μας την άνεση ή την άνεση του άλλου.

Οι περισσότεροι εγωιστές επιλέγουν την εύκολη λυση να εξαφανιστούν χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση.

Αλλά εάν είσαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος και θέλεις να κάνεις τον χωρισμό σου λιγότερο επώδυνο για εκείνον που απορρίπτεται, υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ επικοινωνίας που πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

Νέα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όταν πρόκειται για τη λήψη κακών ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης, η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμούν μια ευθεία προσέγγιση απαλλαγμένη από πολλά λόγια και φλυαρίες που δεν βγάζουν πουθενά.

Απέφυγε δηλαδή τα κλισέ: «Δεν φταις εσύ, αλλά εγώ», «Χρειάζομαι λίγο χρόνο και χώρο αυτή την περίοδο», «Εχω τόσα άλλα θέματα που με απασχολούν που δεν μπορώ να δώσω σε μία σχέση». Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν και ειδικά όταν ο σύντροφός σου είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί σου.

Στην περίπτωση αυτή θα προσπαθήσει να βρει λύσεις σε αυτά που λες ότι σε προβληματίζουν και θα ελπίζει πως η κατάσταση θα αλλάξει.

Προσπάθησε να εκφράσεις με ειλικρίνεια αυτό που νιώθεις, ακόμα κι αν σου φαίνεται σκληρό (π.χ. «Νιώθω πως έχει χαθεί πλέον ανάμεσά μας αυτό που είχαμε κάποτε»).

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι προτιμούσαν να ακούσουν τα δυσάρεστα νέα μέσω μιας ξεκάθαρης εξήγησης. 

Με άλλα λόγια όταν τους πεις να χωρίσετε μην τον αφήσεις να ελπίζει για να τους το κάνεις πιο εύκολο.  

Οταν θα του ζητήσεις να χωρίσετε, απέφυγε φράσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασύνδεσης, όπως: «Δεν θα χαθούμε. Θα τα λέμε πότε - πότε» ή «Θα μπορούσαμε να ξαναπροσπαθήσουμε κάποια στιγμή αργότερα που θα έχω βάλει τη ζωή μου σε μια τάξη». Πρέπει να είσαι σίγουρη για την απόφασή σου. Δεν μπορείς να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για να μην φαίνεσαι εσύ η κακιά της υπόθεσης.

Ενα "θελω να χωρίσουμε» η αλήθεια είναι ότι ακούγεται λίγο σκληρό. Αλλά το μόνο που χρειάζεται να πεις είναι «Θέλω να μιλήσουμε» και ο άλλος θα καταλάβει αμέσως ότι τα δυσάρεστα νέα μόλις έφτασαν.