Shutterstock
Shutterstock
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΣ;

Είναι επίσημο! Αυτή είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας


Μέχρι τώρα αισθανόσουν ότι αυτή η μέρα είναι η χειρότερη της εβδομάδας. Ολοι έχουν μούτρα το πρωί, κανείς δεν χαμογελάει στο δρόμο και ήδη από το βράδυ της προηγούμενης μέρας έχεις ένα βαρύ συναίσθημα. Πλέον έχουμε και την επιβεβαίωση της επιστήμης. 

Αν ξύπνησες στραβά μια Δευτέρα πρωί και είσαι μέσα στη γκρίνια, τότε ίσως σε παρηγορεί το γεγονός ότι δεν είσαι η μόνη.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η Δευτέρα είναι όντως η πιο στενάχωρη ημέρα της εβδομάδας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι αντί να κάνουν κάτι για να αντιστρέψουν το κλίμα, να την περνούν μέσα στη μιζέρια διαμαρτυρόμενοι.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ μελέτησαν περίπου 50 εκατομμύρια tweets ημερισίως από το 2008 και παρατήρησαν ότι οι δημοσιεύσεις που γίνονταν τη Δευτέρα ήταν αυτές που εξέφραζαν το μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας και αρνητικών συναισθημάτων. 

Μάλιστα, παρατήρησαν ότι η διάθεση των χρηστών ανέβαινε σταδιακά μέσα στη βδομάδα, φτάνοντας στο απόγειό της το Σάββατο και άρχιζε να πέφτει από την επόμενη κιόλας μέρα.

Φυσικά αυτή η «ανακάλυψη» δεν ξαφνιάζει, καθώς η Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα δουλειάς για τους περισσότερους και η πιο δύσκολη ημέρα.

Ισως μια εξήγηση είναι το γεγονός ότι μας λείπει ήδη το Σαββατοκύριακο που αφήσαμε πίσω μας ή το ότι τρέμουμε στην ιδέα του φόρτου εργασίας που μας περιμένει στη διάρκεια της εβδομάδας. 

Μπορεί να είναι κάποιο παιδικό κατάλοιπο, όπου δεν θέλαμε με τίποτα να πάμε το πρωί στο σχολείο. Οπως και να έχει η Δεύτερα είναι μια ζόρικη μέρα και γι αυτό τον λόγο κάποιοι είναι και αντιπαραγωγικοί.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γνώριζες για την πιο δύσκολη ημέρα της εβδομάδας:

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν «σκάνε» το πρώτο χαμόγελο αν τα ρολόγια δεν δείξουν 11.15 το πρωί.

2. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% αργεί να πάει στη δουλειά, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη ρήση ότι όταν κάποιος αργεί στα ραντεβού σημαίνει ότι ίσως δεν έχει και τόση διάθεση να πάει.

3. Οι Δευτέρες είναι οι λιγότερο παραγωγικές ημέρες της εβδομάδας καθώς οι δημιουργικές ώρες εργασίας δεν ξεπερνούν τις 3,5.

4. Τις Δευτέρες έχει σημειωθεί αύξηση 20% στο ποσοστό των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή το οποίο οφείλεται ίσως στο άγχος που προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο.

5. Οι πέντε καλύτεροι τρόποι για να ξεπεράσει κανείς το αίσθημα της μιζέριας που προκαλεί η Δευτέρα, είναι να δει τηλεόραση, να κάνει σεξ, να κάνει διαδικτυακές αγορές, να φάει σοκολάτα ή να σχεδιάσει τις επόμενες διακοπές του.