Unsplash
Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ

H νέα πρωτοποριακή δίαιτα των 5 ημερών


Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Φάτε λίγο λιγότερο! Τουλάχιστον αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι αν υιοθετήσουμε μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία θα επιβραδύνουμε τη γήρανση.

Ο δραστικός περιορισμός των θερμίδων είναι γνωστό ότι παρατείνει τη ζωή πολλών πειραματόζωων, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με μια τέτοια ακραία δίαιτα. Μια καλή λύση θα ήταν η νηστεία για πέντε μέρες κάθε μήνα, η οποία προκύπτει από δοκιμές σε ποντίκια και εθελοντές.

Αν κάνουμε δηλαδή μια δίαιτα που θα διαρκέσει 5 ημέρες τον μήνα και η οποία θα μιμείται την νηστεία, μπορεί ενδεχομένως σύμφωνα με έρευνες να επιβραδύνει τη γήρανση, να προσθέσει χρόνια στη ζωή, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Ειδικότερα, στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cell Metabolism, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της περιοδικής νηστείας στη γήρανση σε μύκητες, σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων βελτιώνουν την υγεία, ιδίως σε τομείς που επιδεινώνονται με την ηλικία. Στη μελέτη πάνω στα ποντίκια, η τετραήμερη δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, η οποία μιμείται τη νηστεία (FMD), διαπίστωσε ότι βελτίωσε το μεταβολισμό τους, μείωσε την οστική απώλεια και τη γνωστική λειτουργία, ενώ χάρισε μακροζωία.

Οι άνθρωποι στη μελέτη αυτή υποβλήθηκαν σε διατροφή πέντε ημερών για 3 μήνες που μιμείται τη νηστεία και οι ερευνητές σημείωσαν πτώση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη γήρανση, το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Ο στόχος της δίαιτας ήταν να μειώσει τις θερμίδες περίπου 34-54% από την κανονική κατανάλωση τους. Η δίαιτα δοκιμάστηκε σε 19 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να καταναλώνουν μόνο 725 έως 1.090 θερμίδες την ημέρα για πέντε μέρες κάθε μήνα (ο μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 2 με 3 χιλιάδες θερμίδες την ημέρα).

Τρεις μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος, μειωμένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, μειωμένα επίπεδα της ορμόνης IGF-I που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και τη γήρανση, καθώς και μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP που θεωρείται δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση ορισμένων βλαστικών κυττάρων στο αίμα, ένδειξη ότι η δίαιτα βοηθά στην ανανέωση των ιστών.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως οι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα πρέπει να ακολουθούν είτε νηστεία είτε διατροφή που μιμείται τη νηστεία ενώ λαμβάνουν ινσουλίνη, μετφορμίνη ή παρόμοια φάρμακα. Επίσης ότι άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο του 18 δεν θα πρέπει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης για την τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες.